Ядките повишават настроението и помагат на сърцето

Ядките са любима храна на много хора. Те са богати на хранителни вещества, като същевременно от тях не се пълнее. Ново проучване установи, че консумацията на ядки може да намали някои рискови фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Друго контролно и паралелно проучване показва, че хора с наднормено тегло, които са яли ядки в продължение на 24 седмици, са имали повишени нива на серотонин, което показва повишаване на настроението.

Ядките са бадеми, лешници, шам-фъстък, бразилски орех, кашу, макадамия и пекан. Установена е връзка между тяхната консумация и намаляването на кръвното налягане. Изследователите откриват, че ядките повишават нивата на кардиопротективните метаболити на L-триптофан. Наблюдават се някои нови връзки, които дават отражение върху кръвното налягане, сърдечната честота и чувството за ситост при лица с наднормено тегло, което предполага по-широко въздействие на метаболизма на триптофан върху цялостното здраве, включително сърдечно-съдовата система.

В паралелното проучване участват почти 100 човека, които имат затлъстяване или наднормено тегло. За тях е била съставена 24-седмична програма за отслабване и поддържане на теглото. Изследователите са били изненадани да открият повишаване на нивата на серотонин, което пряко се отразява в наличието на по-добро настроение у човека. Резултатите са публикувани в Nutrients.

В различните ядки има редица полезни вещества за човешкия организъм. Фъстъците осигуряват протеини, желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед, тиамин и витамин Е. Шам-фъстъците съдържат фитостероли, калий и каротеноиди, които подпомагат доброто здраве на кръвоносните съдове. Бразилските орехи съдържат селен, който помага в борбата с оксидативния стрес и укрепва здравето на сърцето и имунната система. Пеканите са богати на мед, която помага при метаболизма на кръвната захар и може да се отрази добре върху здравето на щитовидната жлеза. Бадемите са с високо съдържание на антиоксиданти, фибри и протеини. 

Каквито и ядки да включите в менюто си, може да разчитате, че освен да получите редица полезни вещества, има голяма вероятност да се подобри и настроението ви. Освен това консумацията им създава чувство за ситост и помага за намаляване на телесното тегло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл