Полезните свойства на доматите се дължат на веществото ликопен. Този каротиноид е отлично профилактично средство срещу рак на простатата, дебелото черво и млечната жлеза. Освен това предотвратява атеросклерозата и намалява риска от инфаркт, понижава нивата на гликирания хемоглобин и кръвното налягане. На пигмента се дължи червеният цвят на много храни, сред които диня и червен грейпфрут, но в най-големи количества той се съдържа в преработените домати.
Зеленчукът, който в Китай смятат за плод, отдавна е доказал способността си да се бори с рака, но нови изследвания показват, че едновременната му консумация с определени продукти може да разруши този ефект. Учени от Университета на щата Охайо са доказали, че употребата на домата с храни с високо съдържание на желязо намалява противораковото му действие.
Без съмнение нашият организъм се нуждае от желязо за поддържане на имунната система, повишаване на хемоглобина и лечение на анемия, за подобряване на съня и преодоляване на умората.
Този елемент се съдържа в продукти на здравословното хранене като спанак, бобови култури, хляб, макаронени изделия, от които трудно можем да се лишим, за да повишим противораковите свойства на ликопена. Затова препоръката е да ги ядем отделно от доматите. Например, любимата на мнозина паста с доматен сос не е препоръчителна, защото желязото блокира полезния ликопен.
Учените са открили още, че е най-добре доматите да се консумират, след като са преминали термична обработка, т. е. сготвени. Високата температура разрушава клетъчните стени на растението и прави ликопена по-достъпен за организма. Така че смело можете да хапвате печени домати с риба и да сте сигурни, че правите нещо полезно за организма си.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш