Путин съзря опит за „майдан“ в Казахстан (обзор)

Няма да позволим “цветни революции” в страните ни, категоричен бе Владимир Путин.

Обяви победа над подкрепяни отвън терористи

Токаев увери, че редът е възстановен

Няма да позволим “цветни революции”, отсече президентът

Руският президент Владимир Путин съзря в събитията от миналата седмица в Казахстан опит за “майдан” по подобие на “цветните революции” в Украйна и други бивши съветски републики, предаде Ройтерс.

“Събитията в Казахстан не са нито първият, нито последният опит за външна намеса във вътрешните работи на нашите държави. Няма да позволим реализацията на сценария с цветните революции”, заяви Путин по време на онлайн среща с лидерите на страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Предвожданият от Русия отбранителен съюз изпрати свои миротворци за намеса след няколко дни демонстрации в казахстански градове, които започнаха като протести срещу повишените цени на горивата, но прераснаха в недоволство срещу властта.

Путин каза, че международните сили ще останат на територията на Казахстан толкова време, колкото прецени казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев.

“След като изпълни функциите си, безспорно целият контингент ще бъде изведен от територията на Казахстан. Разглеждаме нашите общи действия като изключително своевременна и абсолютно легитимна акция”, каза Путин.

Бившата столица на Казахстан - Алмати, стана център на недоволството.

В Казахстан са разположени 2300 войници от международните сили на ОДКС и 250 единици техника, посочи от своя страна Токаев. Той нарече събитията в страната “опит за държавен преврат”, координиран от “единен център” и обеща да представи скоро пред света доказателства за подготовката на “терористична агресия”.

Путин изрази пълно съгласие с оценката, първоначално изразена от Токаев - чужди сили са се възползвали от протестите, за да нападнат страната. Руският президент обясни, че организирани и “видимо управляеми” групи бойци са участвали в “нападението”, за което са използвани терористи от лагери в чужбина. Посочи още, че “активно се използваха присъщи на майданските технологии елементи на силова информационна поддръжка на протестите”. Той опита да разграничи излезлите на улицата заради газа от “взелите оръжия”, които били “съвсем други хора” с “други цели”.

Токаев допълни, че редът в Казахстан е възстановен, но продължава преследването на “терористите”. Той нарече станалото “алматинска трагедия”, защото основен център на недоволството накрая се оказа икономическото сърце и бивша столица на Казахстан Алмати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят