Студенти създадоха първия български болид

Студенти създадоха първия български съвременен спортен автомобил, тип "болид". Всяка част от колата е дело на възпитаниците на Техническия университет в София. Колата развива скорост до 160 километра в час, като ускорява за под пет секунди до 100 километра в час. Вече представи страната ни на няколко състезания в Европа.

Всички компоненти в колата са възможно най-добрите. За да стане факт скъпото начинание, финансово помогнали много спонсори. Изработката на колата струва около 30 хиляди евро.

Започнали да конструират колата преди година и половина. Вдъхновило ги инженерно състезание, в което никогa не е участвал български отбор.

"Ние - мотивирани студенти от Техническия университет, решихме да създадем болид, да го проектираме, да го изработим с цел да участваме, да завършихме успешно и да прославим нашият университет.", разказва Кристиян Йорданов, студент в Технически университет пред БНТ.

"Мощен е автомобилът и я има тръпката, като знаеш, че сам си проектирал, изработил нещо. Горди сме всички, които проектирахме, имаше четирима шофьори, които успяхме да покараме на пистата и да се насладим на адреналина, който несъмнено беше доста.", допълва той.

"Участието във Формула Стюдент ти дава шанса да усетиш тръпката на това да проектираш за своята страна, за своя университет, технологиите, които също можеш да доближиш на Формула 1. Голяма част от нещата по колата са направени от нас - тръбната конструкция, карбоната обшивка, която се използва и във Формула 1.", коментира друг студент от Техническия университет - Бончо Варошков.

"Те повярваха в нас, защото най-малкото и те са българи и защото видяха хора, които искат да направят нещо тука в България.", казва още той.

Само за месец младите инженери вече са участвали в състезания в Италия и Унгария.

"Аз вярвам в българските таланти и смятам, че е напълно възможно и в България да постигнеш, това което искаш да постигнеш навънка. Защото всичко се постига с много труд.", споделя Бончо Варошов.

"Човек сам много трудно успява и не е създаден да успява сам, ние събрахме доста добър тийм от около 15 човека. Научихме да се работим отборно, което се оказа доста трудно в началото.", коментира Кристиян Йорданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България