България смята да купува кораби и самолети, имаме какво да предложим

България възнамерява да оборудва своите войски с нови модулни патрулни кораби, с многоцелеви изтребители, а британската военна промишленост разполага с експертиза и опит при разработването на този вид боеспособност. Това каза на министърът на отбраната на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън, който е на официално двудневно посещение в страната ни, по време на пресконференция след срещата си с българския военен министър Николай Ненчев.

„Ето защо съм довел днес с мен търговска делегация, съставляваща някои от най-добрите британски компании в този сектор. Ние сме тук, за да предложим своя опит и умения в услуга на българските въоръжени сили”, обясни министър Фалън. „По време на нашите разговори министър Ненчев подчерта своето намерение да модернизира българските сили, а Обединеното кралство е готово да окаже подкрепа в този процес на модернизацията. Ето защо обсъденото сътрудничество днес не беше само от военен характер, а и е с оглед на възможността за сътрудничество между нашите военно-промишлени комплекси”, допълни още той.

По думите му, въпреки че България и Великобритания се намират от двете страни на Европа, те имат голям интерес да упражняват добър контрол над своите граници. „Ето защо ние сме готови да обменяме повече информация за миграционните потоци и процеси, да увеличим подкрепата за обучение в България, с цел подобряване на подобрението на миграционните процеси във Вашата страна. България е жизненоважен стратегически партньор на Обединеното Кралство. България, макар че се намира в проблемен регион, ние сме наясно, че всяка заплаха за България означава заплаха за ЕС и нашата страна. Ето защо ние ще работим съвместно за укрепване на НАТО”, подчерта Фалън. Той потвърди, че Обединеното Кралство продължава да се придържа към своя ангажимент за отделяне на 2% от своя брутен вътрешен продукт за разходи за отбрана.

На свой ред министърът на отбраната Николай Ненчев  коментира срещата си с министърът на отбраната на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън.

"Обсъдихме разбира се въпроса за бежанската криза. Поставих въпроса пред г-н Фалън с евентуално намерение и възможност при необходимост друга морска група да бъде дислоцирана в района Черно море, ако това се налага. На този етап това не се налага. „С г-н Фалън обсъдихме въпроси от взаимен интерес. Обсъдихме решенията, които са взети на срещата на върха в Уелс. Обсъдихме въпроси, които обсъждахме и взехме като решение на срещата във Варшава. Обсъдихме перспективите пред двустранното сътрудничество. Постигнахме съгласие и дадохме много висока оценка за двустранното сътрудничество до момента”, посочи министър Ненчев, цитиран от "Фокус".

Той поясни, че е информирал Майкъл Фалън за всички решения, които страната ни е взела за модернизацията на армията си. „Информирах г-н Фалън, че спазваме стриктно нашите ангажименти от Уелс – увеличихме бюджета за отбрана до 1.35% и с ангажимент, той да достигне 2% през 2024 година. Обсъждахме въпроси, свързани със съвместни обучения и тренировки. Обсъдихме въпроси за взаимно участие в няколко конференции в контекста на новите предизвикателства, свързани с хибридните заплахи и кибер-сигурността”, поясни министър Ненчев. Той допълни, че на срещата са обсъждани и някои въпроси, свързани със охраната на въздушното пространство на страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България