МВР промени сценария, за да "победи терористите"

Към момента няма реална заплаха за България от терористични атаки, заяви вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова на летище в Пловдив след края на 4-часовото антитерористично учение, която наблюдаваше заедно с главния секретар на МВР Георги Костов.

Министър Бъчварова допълни, че се следи ситуацията в държавите около нас и се прави анализ на всеки терористичен акт там, а информация се събира от партньорските служби и по линия на ДАНС и Военна полиция. Главният секретар на МВР Георги Костов допълни, че се следи внимателно ситуацията след последните бомбардировки в град Алепо за евентуална бежанска вълна, тъй като има потенциален риск жителите му да се насочат към България през Турция.

Над 300 души от структурите на четири министерства - на вътрешните работи, отбраната, здравеопазването и транспорта и съобщенията, участваха в мащабното учение за противодействие на тероризма. "Това е основна цел и насока в работата на МВР в последно време с цел да се поддържа готовността за реакция при евентуална терористична заплаха в различни ситуации и опасности. Всички сме убедени, че това е начинът да поддържаме готовността на силите ни да реагират, да видим къде са пропуските ни и как да ги преодолеем. След като изгледаме видеозаписите на днешното учение, ще направим анализ на пропуските, за да вземем мерки да ги отстраним", допълни министър Бъчварова.

От "пресцентъра на МВР" съобщиха, че при терористичен акт на летище Пловдив има петима загинали цивилни граждани и още 20 ранени плюс един граничен полицай, един от тримата "атентатори" е ликвидиран, а другите двама са обградени в сграда на бившо военно поделение от баретите от пристигналия от София СОБТ (Специализиран отряд за борба с тероризма).

За да бъде акцията отчетена като успешна, се стигна до промяна в първоначалния сценарий - "убитите" се оказаха трима, и то все терористи, а броят на "ранените" падна на 15 - 13 цивилни граждани, военен полицай и барета от СОБТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България