Такситата в София плашат с по-високи тарифи

Новият данък от 850 лв., който бе приет вчера от Столичния общински съвет, влиза в сила от 1 януари 2017 година

Повишаването на годишния данък за таксиметров превоз на 850 лв. може да доведе до скок в цената на такситата в София, алармираха пред „Труд“ от бранша.

Цената за километър пробег ще остане същата, но се обсъжда поскъпване на първоначалната такса, която към момента е 0,77 лв., както и на цената за повикване на такси. Разглеждат се варианти при, които тези две услуги да се увеличат двойно или с до 0,30 лв. Все още обаче няма конкретно решение.

Новият данък от 850 лв., който бе приет вчера на сесия на Столичния общински съвет, влиза в сила от 1 януари 2017 г. и се очаква да донесе на общината приходи от 5,5 млн. лв. Досега таксиметровите превозвачи плащаха 10% корпоративен данък от получената годишна печалба. С промените данъкът ще се начислява не на водач, а на автомобил и ще е по 2,40 лв. дневно на кола според сметки на общинарите.

„В продължение на месеци са водени множество разговори с таксиметровите шофьори, те са съгласни с промяната и уверяват, че услугата няма да поскъпне“, успокои вчера председателят на транспортната комисия към СОС Екатерина Йорданова.

От синдиката на шофьорите обаче заплашиха с национален протест. „Изчакваме да видим какво ще се случи в другите общини. Най-вероятно ще организираме национален протест“, заяви пред председателят на транспортния синдикат „Авто 94“.

Десетина представители на малки таксиметрови компании и самостоятелни таксиметрови водачи се събраха на рехав протест вчера пред Столичната община и предупредиха, че новият данък ще принуди някои от тях да спрат работа.

 

В Монтана се вдигат на бунт

 

Пловдив е втората община с най-висок налог

Пловдив е втората община в страната с най-висок данък за таксиметровите шофьори - 750 лв., следвана от Варна с 690 лв и Бургас, където общинският съвет прие налог от 660 лв. Решенията бяха взети от местните общински съвети. До приемането им се стигна, след като през пролетта парламентът одобри въвеждането на нов данък, с който ще се облага таксиметровата дейност от 1 януари 2017 г. Всяка община трябваше до 30 септември т.г. сама да определи размера на данък „такси“ в границите между 300 и 1000 лв. на автомобил годишно.

 

Недоволство

В нито една община не бе въведен максималният налог. Въпреки това в няколко града в страната таксиметровите превозвачи предупреждават, че ще вдигнат цените и ще блокират ключови кръстовища.

„Това е геноцид. За да оцелеем, трябва да работим по 20 часа и не под себестойността и по минимална цена от 75 ст на км, а по 1.20 лв., посочи Димчо Иванов от „Авто 94“ във Варна. Според него протестните действия трябва да бъдат пред Народното събрание, за да падне последната промяна в Закона за местните данъци и такси.

В Монтана, където общинският съвет гласува данък от 550 лева, се вдигат на бунт. Ако местната управа не започне разговори с превозвачите и не намали налога, ще бъдат блокирани възлови кръстовища, заплашиха водачите.

Има нагласи за протести и по-висока цена на таксиметровия превоз и в Шумен. Там шофьорите ще плащат 400 лв. данък. Таксиджиите се готвят да возят за 1 лв./км вместо за сегашните 69 ст. Освен това, данъкът щял да изпрати много жълти коли в сивия сектор, смятат превозвачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България