Трещящите мотори на мушката на КАТ

КАТ започва акция срещу трещящите мотори, съобщи шефът на КАТ-София комисар Тенчо Тенев.

Хайките ще са нощем и започват само ден след като ченгетата придружаваха шумното шествие на мотористи в събота срещу неделя, предизвикало гнева на стотици столичани.

Българските пътни полицаи имат 5 шумомера, с които засичат нивото на децибелите. Само два от уредите са в София, като единият се използва на каналите за преглед на КАТ, а другият се носи от патрулите. Шумовите анализатори бяха купени през 2014 г. Преди година покрай проблема с гонките МВР обеща да обяви обществена поръчка, но тази инициатива затихна.

Глобата за ревящ мотор е 50 лв. Машината се спира от движение и ако водач бъде спипан да я кара, санкцията скача до 300 лева.

По време на обиколките по улиците катаджиите проверили 50 мотористи и техните машини, каза вчера комисар Тенев. Написани са 10 актове и фишове за различни нарушения. Трима мотористи са били спипани без застраховка „Гражданска отговорност“, книжките им са отнети, а моторите им - спрени от движение.

Момче на 17 години без книжка и с мотор без номера и светлини загина, блъснато от автомобил край търновското село Пушево в неделя вечерта. Същия ден по улиците на София бяха ранени двама мотористи.

Мотошествието не е съгласувано със Столичната община

Шествието на стотици мотористи, което вдигна на крак цяла София и вбеси столичани в нощта срещу неделя, не е било съгласувано със Столичната община, научи „Труд“.

Организаторите на демонстрацията са изпратили уведомително писмо, с което са заявили, че ще проведат протеста си. Местната управа обаче не е дала съгласието си и е препратила писмото към СДВР, откъдето са изпратили патрул, който да охранява шествието, обясниха от дирекция „Сигурност“ към Столичната община.

Така на практика протестиращите са пренебрегнали предпочитанията на местната власт и на своя глава са провели демонстрацията. Тъй като обаче става въпрос за съгласувателен, а не разрешителен режим, Столичната община не може да наложи санкции. В такива случаи задължението на местната власт е да уведоми СДВР за намеренията на организаторите, а полицейските патрули да следят за нарушаване на обществения ред.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право