Карантината в Гърция за българи пада от 15 юни

Гърция, плаж.

От 15 юни Гърция ще отвори границите си за българските туристи без карантина и без тест за коронавирус. От тази дата ще бъдат пускани граждани от около 20 държави, които са с добри епидемиологични характеристики. На 1 юли в страната ще бъдат допускани и гражданите на втора група държави. От нея ще бъдат изключени страни с отрицателни епидемиологични характеристики. Това обяви министърът на туризма Харис Теохарис.

От 1 до 15 юни е в сила 7-дневна карантина за всички български граждани, които влизат на територията на Р. Гърция. Пропускат се всички без изключение само срещу лична карта. На граничния пункт се попълват декларации, в които се обявява адреса в Гърция, където ще се карантинират българите, както и телефон за контакт.

Карантината в Гърция е особено строга. По време на карантина нямате право да излизате от жилището, което сте обявили по никакъв повод, дори до магазин. Проверките се правят от полицейски патрули през цялото денонощие по няколко пъти на ден, лично. Нарушителите се глобяват с 5 000 евро.

След 15 юни българските граждани ще влизат свободно в Гърция, но попълването на протоколите при преминаване на граница за местопребиваване в страната остават. Туристите, ще трябва да декларират хотелите или частните квартири.

Днес бе публикувано и съвместното министерско решение, което определя правилата за спазване на разстояния на организирани и неорганизирани плажове, с цел ограничаване разпространението на коронавирус. Вече е позволено предлагане на напитки като кафе, сок и др.

Въз основа на решението се определя максимален брой къпещи се в 1 000 кв.м. до 40 души, докато минималното разстояние между осите на чадърите е определен на 4 м, като същевременно се гарантира, че отворените чадъри са на минимално разстояние от 1 м между периметрите на техните сенници. Максимален брой е 2 шезлонга на чадър, с изключение на семействата с малолетни деца. Минималното разстояние между шезлонгите под различни чадъри е определено на 1,5 метра. Музикални и плажни събития са забранени. Разрешено е предоставянето на продукти в пакет и доставка на мястото на шезлонга.

За компании, които не спазват условията в зависимост от степента на риск за общественото здраве, за всяко нарушение се наказва с административна глоба от 5000 до 25 000 евро и спиране на експлоатация за период от 15 до 20.

Коментари

Задължително поле