Абсолютно същото, но няма нищо общо

Жан Виденов

Клуб “Че Гевара” в Пловдив иска Жан Виденов за премиер. Е, уплашихте ли се? Не? Бау!.. А сега? 
Всяка криза в България, всеки протест, особено когато е срещу хора, които се наричат “десни”, пораждат заклинания от сорта “А, вие какво искате? Нова Виденова зима?

Да, мрачно време беше онова. Жанвиденовата зима я свързваме с опашките за мляко, заплатите на цената на един ориз със зеленчуци в китайски ресторант и много подобни унизителни събития. Кой би искал да живее в онези времена. Живяхме. Но не изчистихме въпросите, които още ни тежат. Какво реално се случи тогава?
Гневът пред парламента на 10 януари 1997-а беше справедлив и значим. Той беше срещу всичко - срещу бедност, корупция, безвластие, но... Виденов беше си подал оставката две седмици по-рано. Та, срещу кого беше протестът през януари 1997-а? 

Новият лидер на БСП от онова време - Първанов - сетне стана два пъти президент на България, а неговите деца се оказаха “невероятни бизнесмени”. Човекът, който обезпечи бунтовете пред Народното събрание - Николай Добрев (Бог да му прости!) предаде величието на десетоянуарското си участие в акции, които към днешна дата наследниците му обезпечават в добри дивиденти - политически, и не само.

Когато припомняме онези времена, трябва да си спомняме и за всички герои. Един човек в днешно време не може да промени нито България, а още по-малко света. Това ни се внушава и днес - един човек, една държава.
Предложението Виденов да стане премиер звучи повече като шега. Той е прекрасен преподавател в Пловдив, живее си в старото панелно жилище и не е заплаха за никого. Няма дори минимален шанс някоя електорална единица да го хареса в бюлетината по време на избори.

Етикетът, който ще го преследва до края на дните му, ще се лепи от всяка мафиотска върхушка върху всеки протест, дето иска малко повече нормалност.

Нашият проблем от десетилетия не е Виденов, не е комунизмът, не е СССР, нито Путин. Нашият проблем е корупцията, която освен всичко е гарнирана със съставомерна некадърност.

Със сянката на Виденов може да гоните охлювите от градината, но не и да ни направите живота по-добър.

Коментари

Задължително поле