Готвят протест срещу турския президент Ердоган

Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес

Повдигнаха обвинение на бивш началник на полицията в Асеновград за общо 7 престъпления

Дисциплинарната комисия наказа Каранга

Най-голямото куче в света тежи повече от 80 кг и е на 9 месеца

Изправят пред Темида домашен асистент, източил дебитната карта на колега

Война на дупките и в Шумен Ремонтират улици, тротоари и площадки за 2,5 млн.лв.

Русия предупреди Македония за негативните последствия от присъединяването на страната към НАТО

Двама загинали и двама ранени при взрив в молдовската столица Кишинев

Пътят Смолян – Мадан в района на Тикале ще остане затворен за 6 месеца

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

България бележи рекорд в ръста на броя на затворниците в Европа

Доналд Тръмп все още не е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Авангардна биологична терапия помага на пациенти при лицево-челюстни и дентални операции

Лицево-челюстният хирург проф. Ангел Бакърджиев и д-р Десислава Георджева са специалистите, които прилагат авангардната биологична терапия

Пловдивската клиника “Медикус Алфа” обявява месец на денталното и оралното здраве, в рамките на който ще бъдат представени внедрените в сектора технологии и апаратура, които са уникални за страната. Секторът по дентална медицина и лицево-челюстна хирургия на “Медикус Алфа” е единственият, чиито екип има опит в прилагането на PRF-терапия при оперативни намеси в оралната кухина. PRF е наименованието на биопродукт, получено при съкращение на Platelet Rich Fibrin (обогатен на тромбоцити фибрин). PRF съдържа фибринов матрикс, полимеризирал в тетрамолекулярна структура. В него са инкорпорирани тромбоцити, левкоцити, цитокини и циркулиращи стволови клетки, от които се изграждат всички клетки в човешкото тяло.

17pl9998-stomatologo4en-kabinet-pd-medikus-alfaТромбоцитите отговарят за няколко важни функции в тялото, в това число съсирването на кръвта и производството на фактор на растежа, който помага за заздравяването на рани. Тези фактори на растежа стимулират стволовите клетки да създават нови тъкани възможно най-бързо. Това е причината PRF да е толкова важен и ефективен по време на възстановителния период след инвазивно лечение. Клиника “Медикус Алфа” има богат опит в различните приложения на тази иновативна терапия в денталната медицина, орална и лицево-челюстна хирургия. Има няколко начина, по които PRF се използва в клиничната стоматология:

– Подобряване и ускоряване на изграждането на загубена кост вследствие на травми, тумори и възпаления

– Изграждане на костта при поставяне на импланти в лицево-челюстната хирургия

– Операции на синусите

– Възстановяване на лицеви кости

– Възстановяване на челюстните кости при развитие на кисти

– Възстановяване на промени на гингивите(оголване на зъбите)-пародонтални операции

– Борба със загубата на челюстна кост при пациенти, лекувани по повод на метастази от тумори в други области с определени медикаменти като например бифосфонат асоциираната костна некроза, която се среща при онкологично болни.

– Лечение на перфорации на синусите и фистули между устата и горночелюстните синуси.

Приложението на PRF вече става все по-популярно при различни възстановителни процеси. Сред основните предимства на терапията с PRF са:

– Ускорено оздравяване – при насищане на раната с PRF рязко се повишава способността на тъканите да се обновят заради растежните фактори, които PRF съдържа. По-бързото регенериране на тъканите пък намалява риска от инфекции, по-късни усложнения и дискомфорт.

– Безопасност – методът е напълно безопасен, тъй като на практика PRF е продукт, който се създава индивидуално за всеки пациент от негова собствена кръв. Количеството необходима кръв е малко и взимането й също не носи никакви рискове за пациента.

– Нисък риск от инфекции – по време на процедурата зъболекарят покрива раната с PRF. Така на практика я “запечатва” за инфекциозните агенти и значително намалява риска от възникване на възпаления.

Как се създава PRF за всеки отделен пациент?

Непосредствено преди да започне самата терапия, на пациента трябва да се вземе необходимото количество (около 60 милимитра) кръв. Тя се обработва в специална центрофуга, която отделя плазмата и фибрина от червените кръвни клетки. По специална технология от плазмата се създава фибринов автоимплант, богат на растежни фактори. Обикновено PRF се прилага веднага преди зашиване на раната, в цялата зона на оперативната намеса, което ускорява в пъти оздравителния процес и намалява значително дискомфорта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.