Австралия призова гражданите си да напуснат Ливан поради напрежението между Израел и "Хизбула" (ВИДЕО)

Австралия призова своите граждани в Ливан да напуснат незабавно, заявявайки, че съществува реален риск напрежението между Израел и екстремната групировка „Хизбула” да ескалира сериозно, съобщава Reuters.

Подобни предупреждения тази седмица отправиха САЩ и Великобритания.

„Сега е моментът да си тръгнем, ситуацията със сигурността може да се влоши бързо с малко или никакво предизвестие“, каза външният министър Пени Уонг във видео, публикувано в X късно в сряда.

Уонг добави още, че летището в Бейрут може да затвори напълно, ако ситуацията се влоши, потенциално блокирайки хора, които желаят да напуснат за „продължителен период“ и призова австралийците да използват търговски полети, докато работят.

Близкият изток е на ръба от месеци на фона на войната на Израел в Газа, която уби десетки хиляди и предизвика хуманитарна криза.

Около 15 000 австралийци живеят в Ливан, като броят им нараства с хиляди през летните месеци на страната от юни до септември, според уебсайта на Australian Foreign Affairs. Около половин милион австралийци съобщават за ливански произход при преброяването през 2021 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят