Австрия ни показа лъжите на „зелените“

Снимки: Цветан Томчев

Зимният курорт Шладминг бе домакин на Борисов, Курц и Туск

В зимния курорт Шладминг, в чиято ски зона общата дължина на пистите е 123 км (всички минават през иглолистни гори) и има изградени 44 лифта и влека, България предаде европредседателството на Австрия в петък.

Бившото миньорско градче вече е сред най-известните ски дестинации в света. Ски зоната се намира на надморска височина от само 1800 метра. Тя е част от по-голям комплекс в Алпите - “Четири планини”, който е с писти от 850 км.

Там премиерът Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиа Курц и президентът на Европейския съвет Доналд Туск се повозиха на един от многото кабинкови лифтове.

За сравнение в най-добрия ски курорт в България – Банско, станал известен като Зимната столица на Балканите, вече поредна година не може да започне изграждането на втора кабинкова линия. А ски зона “Банско” не се различава като дадености от Шадлинг, дори е по-високо – пистите стигат над 2500 метра над морското равнище.

Въпреки това нейното развитие се спира чрез манипулациите на “зелените” неправителствени организации в България. Според тях по света няма държава, която да позволи развитие на зимна инфраструктура в красива планина като Пирин.

“Еколозите” лъжат, че няма как зимният туризъм над Банско да напредва, без да се унищожи уникалната природа на Националния парк. Не можело нови писти да се изграждат в ски зоната, защото била ниско, което не е вярно.

Но примерът с Шладминг за пореден път показва, че “зелените” мамят. А навсякъде природата може да се опазва, докато се развива зимен туризъм.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България