Австрия проучва как да разтрогне договора си с "Газпром"

Австрийскaта министърка на енергетиката назначи комисия от експерти, за да проучи дали Виена може да разтрогне договора за доставка на газ между О Ем Ви (OMW) и "Газпром", за да намали зависимостта си от Русия, предаде БТА.

Леонор Гевеслер от "Зелените" заяви през февруари, че иска да сложи край на договора, който е в сила до 2040 г.

Съпартийците от Австрийската народна партия на канцлера Карл Нехамер, която управлява в коалиция с партия "Зелени- Зелена алтернатива", също изразиха позиция, че Австрия трябва да се раздели с руския газ. Преди парламентарните избори на 29 септември двете партии в коалицията обаче имат все по-големи разногласия.

Гевеслер заяви, че О Ем Ви е приел да даде достъп до договора на членовете на комисията, условията по който са строго пазена тайна. 

Комисията, в която участват икономисти и юристи, се ръководи от пенсионирания съдия и бивш депутат Ирмгард Грис и професора по право Андреас Клетечка.

Първоначалните разкрития на комисията ще бъдат представени "до есента" преди публикуването на окончателния доклад в края на годината, се посочва в комюнике на енергийното министерство, без да се уточнява дали това ще стане преди изборите през есента.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата, която е обвинявана от политическите си опоненти, че е с опасно проруска позиция, води в социологическите проучвания.

Тя обаче твърди, че просто защитава неутралитета на Австрия.

Договорът за доставки на газ между Виена и Москва беше удължен до 2040 г. през 2018 г., припомня ДПА. Той включва фиксирано задължение за закупуване на големи количества природен газ и предвижда плащане, дори ако газът не бъде доставен. От януари до май 2024 г. повече от 90 на сто от вноса на газ в Австрия е с произход Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа