Австрия с идея за превантивно задържане на търсещи убежище

Снимка: Архив

Дясното австрийско правителство предлага превантивно задържане на търсещи убежище, които са сметнати за заплаха за обществения ред, предаде „Дойче веле“. За одобряването на тази мярка ще е нужна конституционна поправка. Ако тя бъде приета, това означава, че кандидатите за убежище чужденци може да бъдат задържани без съдебна заповед на базата на сериозни подозрения, че са може или планират да извършат престъпление, уточни канцлерът Себастиан Курц пред репортери.

За промяна на конституцията управляващата коалиция на Курц се нуждае от мнозинство от две трети в парламента, каквото няма, и ще се нуждае от подкрепа от страна на опозицията, информира БНР.

Вътрешният министър Херберг Кикл от крайнодясната Партия на свободата, заяви, че задържането е насочено към „хора, които вече са подготвили шахидския пояс в ума си“.

Идеята за конституционна поправка бе предизвикана от смъртоносна атака с нож срещу чиновник в Дорнбирн в началото на февруари. Нападателят се оказа турчин, който е роден в Австрия, но изгонен от страната през 2009 г. заради извършени сериозни престъпления. По-късно той се върнал и кандидатствал за убежище, заявявайки, че бил преследван в Турция като представител на кюрдската общност.

Коментари

Задължително поле