Авторите на разследването за руския агент „Федотов”: Българските тайни служби са инфилтрирани от руското разузнаване

Засега няма пряка връзка между отравянията на Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев. Стилът обаче е сходен. Това заявява главният редактор на „Инсайдър” – руските партньори на сайта за разследваща журналистика „Белингкет”, по БТВ.

Преди дни от „Белингкет” разкриха, че Денис Сергеев е истинското име на агента от руското разузнаване, който се свързва с отравянето на Сергей Скрипал и на българския оръжеен предприемач Емилиян Гебрев и сина му. Според британските служби мъжът с псевдоним Сергей Федотов е участвал в организирането на заговора срещу Скрипал. Сергеев е високопоставен офицер на руското военно разузнаване с чин полковник. С фалшивата си самоличност той посещава България три пъти. Второто му идване у нас съвпада с отравянето на Емилиян Гебрев.

„Сергеев е високопоставен служител на руското разузнаване, който е бил начело на различни операции в различни страни. Целите им са били различни, но методите им са едни и същи. В случая „Гебрев” използваната отрова не е „Новичок”, но е много сходна”, коментира главният редактор на „Инсайдър” Роман Доброхотов.

Според журналиста отравянето на Гебрев е свързано с бизнеса му и сделки за оръжия в Украйна и Сирия.

„България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите. Нашето разследване показа, че страната ви е не само хъб, но и мишена. Смятам, че в българските тайни служби са се инфилтрирали представители на руското разузнаване. Видяхме много голям контраст между начина, по който Великобритания реагира след отравянето на Скрипал и как реагира България”, каза още Доброхотов.

У нас екип от британски следователи вече работят по случая „Гебрев”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България