Агнешкото поскъпва три пъти от кошарата до магазина

Снимка: Архив

На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне. Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти повече.

На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Прекупвачите дават цена от 4.50 лева - 4.80 лева за килограм живо месо. Георги продава своите агнета по 6 лева за килограм. Твърди, че и тази цена е обидно ниска, информира БНТ.

"Ако речем да направим сметката с молив, не излиза и това не излиза. Истината е тая, няма парички, на всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но аз не водя сметка, защото, и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка – трябва да се откажеш", оплаква се Георги.

Kлиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12.80 лева за килограм. Плешката се предлага за 13.30 лева за килограм, а агнешкият бут за 14.60 лв.

"Значи нашата фирма работи с фирми от цяла България, които изкупуват. Нашата фирма агнешкото минава през кланица задължително, българско, прясно, агнешко месо.С български печат... Надяваме се шефовете да са направили всичко възможно, да позволят на хората да могат да си позволят на тази цена”

Търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко.

Коментари

Задължително поле