Адвокатски хонорари предизвикаха нови драми по оста Радев-Пеевски

Промените касаят основно правилата за възнагражденията на особените представители.

Президентът Румен Радев наложи вето на промените

Готов съм да подкрепя колегите, коментира пред “Труд news” адв. Димитър Марковски

Адвокатите готвят протести

Ново напрежение между президентската институция и “Новото начало” в ДПС в лицето на Делян Пеевски.

Ветото върху приетите от Народното събрание изменения в законодателството за адвокатурата, наложено от президента Румен Радев, трябва да бъде преодоляно още на първото заседание на парламента тази седмица, заяви в своя позиция председателят на групата на ДПС.

Предисторията - законът за адвокатурата бе променен на 11 септември, а президентът Радев наложи вето на част от промените. “В закона са приети и положения, които пораждат определени възражения както от гледна точка на тяхното съответствие с правото на ЕС, така и спрямо интересите на правосъдието. Специално с новата уредба на фигурата на особените представители и въвеждането на ограничения при възраженията на страните за прекомерност на адвокатското възнаграждение по Гражданския процесуален кодекс се пораждат определени рискове от забавяне на съдебните дела и препятстване на достъпа до съд”, твърди президентът.

Отговорът от страна на Пеевски не закъсня: “Актът на Радев, с който задължава НС да гласува за трети път промените, които гарантират на българските граждани адекватна адвокатска защита и уреждат правата на адвокатите за свободно договаряне и достойно заплащане на труда им, не е подкрепен от убедителни аргументи”, посочва Пеевски.

Същевременно адвокатската гилдия излезе с остра позиция относно ветото и обяви готовност за протести. С колегите си напълно е съгласен и адв. Димитър Марковски: “Също съм готов за стачни действия. Право на президента е да наложи вето, но няма юридическа обосновка. Основният проблем - изземат се правомощията на съда да определя особения представител и неговото възнаграждение, като основното притеснение на президента е, че нашата гилдия ще определя размера на възнаграждението. Това не е обикновена услуга от общия пазар, а и много често съдът не преразпределя честно възнагражденията на особените представители”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика