Азбучни истини за македонскиот jазик

Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев написа във фейсбук обръщение по повод 5 май - Денят на македонския език. Правителството обяви тази дата за празник в чест на 5 май 1945 г., когато е прието решението на Президиума на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония за приемане на азбуката на македонския език.

Толкоз. Ето още едно доказателство, че т. нар. македонски език е изкуствена рожба на комунистическия режим, установен точно през 1945 година на територията на югозападните ни съседи. По-голямо признание от обявяването на датата за празник, не може да бъде намерено. И е от полза за работата на съвместната комисия по исторически въпроси между Р България и РС Македония. Както и на лобиращите в полза на членството на съседите в Европейския съюз.

Възниква обаче един „дребен” въпрос. На каква азбука са писали македонците преди 5 май 1945 година. И защо от доста години са редовни гости на аудиенцията при папата във Ватикана за 24 май. Както и че полагат венци в базиликата Сан Клементе, където е погребан св. Кирил Философ. Който заедно с брата си Методий са създали българската азбука?

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари