АЛДЕ готов за съюз с Макрон

Проевропейска коалиция ще спре националистическата вълна, смята белгийският политик

Париж реагира резервирано на идеята

Председателят на групата Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) в Европарламента Ги Верхофстат обяви, че е готов за обща проевропейска кампания с партията на френския президент Еманюел Макрон “Република, напред!”, която да пребори популизма. “Нашата цел е да създадем сериозна група в бъдещия Европарламент, която да спре националистическата вълна”, каза Верхофстат в интервю за френския в. “Уест Франс”.

Коалицията може да бъде официално обявена през октомври и още няма име, но “Генерация Европа” е сред възможностите, каза белгийският политик. Идеята му бе озвучена на фона на ръст на популярността на крайнодесни формации в ЕС.

Основен тласък за инициативата на Верхофстат е скорошната среща между консервативния унгарски премиер Виктор Орбан и италианският вътрешен министър Матео Салвини, лидер на националистическата “Лига”. Двамата обявиха, че ще работят заедно, за да се противопоставят на промиграционен блок, според тях воден от Макрон.

“Битката на евровот 2019 ще бъде между националистически популисти, от една страна, и проевропейската алтернатива, от друга”, смята Верхофстат. В интервюто той категорично отхвърли мерките на традиционните партии за разрешаване на “европейската криза”, които според него само влошават проблема. Подкрепи и критиките на Макрон срещу системата “водещ кандидат” за шеф на Европейската комисия, който я оглавява в случай на победа на партията му на евроизборите. “Това е система, в която Меркел избира кой ще бъде следващият председател на ЕК”, каза Верхофстат.

Съюз на АЛДЕ с френската президентска партия би сложил край на спекулациите с кого ще се коалира Макрон или ще бъде самостоятелен играч за вота за ЕП.

“Засега не сме готови за подобен алианс”, резервирано коментира вчера председателят на “Република, напред!” Кристоф Кастанер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа