Александра Жекова: Всеки получен урок ме е направил човека сега

Алекандра Жекова бе неотразима на закриването на сезона. Освен че обяви край на кариерата си, тя влезе и в ролята на водещ.

Безкрайно съм благодарна за всеки получен урок, защото той ме е направил човека, който съм в момента – призна най-успешната ни състезателка в зимните спортове Александра Жекова, която обяви че се оттегля от активния спорт. – Кариерата ми беше трудна, но най-хубавото е, че успях да доскосна сърцата на много хора, а и те мен.

На зимната олимпиада Сочи 2014 сноубордистката бе на крачка от медала, но във финалните метри се сблъска със съперничка и завърши пета. А на последните игри в Пьонгчанг преди година бе най-усешната ни състезателка – шеста. „Нашият спорт се развива толкова бързо, че ако отсъстваш няколко месеца е много трудно да догониш конкуренцията – продължи 31-годишната Александра. – При мен се случи точно това след няколко тежки контузии. Постоянно имах да наваксвам, физически не успях да се справя – беше невъзможно.”

Жекова приключва кариерата си с три победи за световната купа в сноубордкроса и общо 17 подиума. Тя е първата българка с медал от зимните екстремни игри – сребро от Аспен (САЩ) през 2012-а. А три години по-късно става шампионка на Универсиадата в Гранада (Испания).

Вярвам, че когато приключва нещо, идва място за нещо ново - допълни спортистката, която в минути на вълнение се просълзи. – Най-хубавото тепърва предстои.”

И допълни, че все още не е решила в каква посока ще се развие животът й – дали ще продължи с треньорство, със създаване на семейство или с десетките други ангажименти, които има.

На стилна церемония в „Парадайс център“, на която бе закрит ски сезона, Жекова бе наградена с почетен плакет от президента на федерацията Цеко Минев за приноса й към спорта. Официално край на кариерите си сложиха още алпийците Мария Киркова, Никола Чонгаров, както и ски-бегачът Веселин Цинзов.

Състезателният сезон съвпадна с 95-годишнина на БФ Ски, мина под знака на световната купа за мъже в Банско, историческото влизане на Алберт Попов в топ 10 при алпийците (№6), силните изяви на скачача Владимир Зографски (6-ни на световна купа),

както и на сноубордиста Радослав Янков (7-и на мондиала). И тримата получиха специални награди от спонсорите на БФ Ски.

Българският олимпийски комитет пък отличи Алберт Попов. Генсекът Белчо Горанов му връчи плакет за пробив в световния елит.

На церемонията бяха наградени и ветерани, навършили кръгли годишнини. Сред тях бе и легендата Петър Попангелов, който отпразнува 60 г. през януари. Той получи юбилейна монета от злато и сребро, направена от Fibank по повод 10-годишнината на световната купа в Банско.

Снимки СПОРТАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт