Александър Андреев: Изборите ще са законосъобразни, дори да няма машинно гласуване

"Няма основание да се счита, че ако няма машинно гласуване, изборите няма да са законосъобразни." Това каза по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

По думите на Андреев е необходимо да бъде предоставена възможността на гражданите да упражнят своето право на глас.

„Ако не се яви изпълнител на машинно гласуване или този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчка, това не би довело до незаконосъобразност и атакуване на изборите“, посочи той.

По думите му машинното гласуване е възможност за избирателите, която да се осъществява заедно с бюлетинното и ако машините по някаква причина не работят, то изборният процес ще продължава с гласуване на хартия.

По отношение на обвинение от страна на ГЕРБ, че ЦИК носи отговорността за създалата се ситуация, той коментира: „Не считам, че ЦИК следва да отговаря на всякакви коментари, които са направени по отношение на отговорност и дали ще има или няма да има избори. ЦИК следва да изпълни своите правомощия и задължения да организира провеждането на избори“.

„Дали ще бъде обявена обществена поръчка за по-малък брой 500 или за 12 000, колкото са секциите, условията на обществената поръчка са едни и същи“, каза още Андреев.

Коментари

Задължително поле