Алея на Олимпийската слава откриха в Свети Влас

Българските спортисти, спечелили златни медали на Олимпийски игри вече имат своя Алея на славата. Тя се намира на една от най-оживените туристически улици в град Свети Влас и бе официално открита вчера от председателя на БОК, Стефка Костадинова и от Йордан Динев, съпредседател на Фондация „Българска памет – Братя Диневи“, по чиято инициатива е създадена улицата на златните олимпийци. На церемонията при откриването присъстваха и олимпийските шампиони Георги Мърков и Георги Костадинов. Сливенският митрополит Йоаникий отслужи водосвет и поздрави инициаторите за патриотичната идея.

В Алеята са поставени барелефите на 48 български спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е спечелен през 1956 г. в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният – от гребкинята Румяна Нейкова през 2008 г. в Пекин.

Това е първата Алея на славата в България на нашето олимпийско семейство – искам да благодаря на Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ за създаването й, заяви Стефка Костадинова при откриването. Те предвидливо са оставили празно място за бъдещите български златни медали от олимпиадата в Токио през 2020 г., допълни Костадинова.

Целта на нашето начинание е да се остави спомен за всички спортисти, които са прославили името на България в различните Олимпиади по света. Каквото и да направим за тях - нашите златни олимпийски шампиони, ще е недостатъчно, затова ние събрахме ликовете и постиженията на тези наши национални герои на едно място и ги поставихме на една от най-оживените улици в Свети Влас – в близост до средновековния храм „Свети Власий“ и паметника на хан Тервел, за да могат хората и най-вече чуждите туристи да видят златните постижения на България, обясни мотивите за създаването на Алеята Йордан Динев.

Благодаря на БОК и Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ затова, че оставят един спомен за нас, защото вече не останахме много. Някои починаха, други са болни, трети – улисани в грижи, когато някой оцени стореното от теб няма как да не се радваш, каза олимпийският шампион по борба Георги Мърков, който говори от името на златните олимпийци.

Фондация „Българска памет – Братя Диневи“, която е основен инициатор на Алеята, е създадена през 1990 г. и през последните 29 г. е изградила четири православни храма, множество войнишки паметници, сред които най-известния – шестметров монумент в Карлово, посветен на воините, загинали в борбата срещу световния тероризъм, монументи на национални герои като петметровия паметник на хан Тервел, амфитеатър за 600 човека и т.н.

Коментари

Задължително поле