Българска парламентарна делегация e на аудиенция при папа Франциск

Учителката Красимира Бакалова получи наградата на името на Аргира Жечкова

Министър Красимир Вълчев: Азбуката, езикът и книжовността са спойката и опората на националната ни идентичност

Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка на 7 юни

Фестивалът „Софийски музикални седмици“ представя уникалния културен живот на София

Половин век от първата си лекция отпразнуваха в същата аудитория възпитаници на Стопанска академия Участниците в срещата учредиха нов алумни клуб с името „НОУД ’73”

Йорданка Фандъкова: Невежеството ражда страх, а страхът – омраза и конфликти

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле: Честит празник и да живее България!

Президентът Радев: Българската писменост е наш щит

Най-бързите нокаути на профиринга

Риболовен турнир ще зарадва великотърновските деца

Вечната и святата… и… Навършиха се 28 г. от смъртта на Елисавета Багряна

409 изборни секции са разкрити във Великотърновско, допълнителни ще има в двата корпуса на областната болница 238 хиляди бюлетини са доставени за Великотърновски избирателен район

Меркел предлагала временно излизане на Гърция от еврозоната през 2012 г.

Ало, търся Зеленски! Обадете ни се, Западът търси контакт

Новият президент остава неизвестна величина

Европейският съюз е инвестирал много (и икономически, и политически) в Украйна, разглеждайки я като потенциален модел за други посткомунистически съседи и като преден пост срещу Русия, възприемана като нарастваща заплаха, особено от страните от ЕС, живели десетилетия под контрола на Москва. Но 28-членният блок същевременно е разочарован от продължаващата корупция и недостатъците на демокрацията в Украйна.

Ние гледаме на процеса като победа за украинската демокрация и сме готови да работим с него (Зеленски) за реформите. Но той остава неизвестна величина. Трябва да установим контакт по телефона с него, да уговорим срещи, да внушим нашето послание, за да го убедим, че нуждата от реформи е сериозна и да го уверим в нашата подкрепа, но само на базата на реформи. Очевидно това е порицание за Порошенко, но същите реформи в икономиката и против корупцията все още са от ключово значение, каза висш служител от ЕС пред Ройтерс.

Друг висш служител също наблегна, че според Брюксел Зеленски е бил облагодетелстван от разочарованието от Порошенко. И макар контактите по време на предизборната кампания да означават, че Зеленски не е напълно непознат поне за неколцина служители на ЕС, същият източник призна: „Ние нямаме много ясна представа за неговите идеи извън това, което е говорил по време на кампанията“.

Тези предизборни изявления включваха запазването на прозападен курс най-общо казано, макар че Зеленски не говореше като Порошенко как Украйна един ден ще влезе в ЕС и в НАТО (нито едно от двете не допада особено на западните страни).

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър своите поздравления, като добави предпазливо: „Украйна е ценен партньор на НАТО и ние очакваме да продължим нашето сътрудничество“.

Европейски дипломат, работещ за НАТО в Брюксел, каза: „Ние го поздравяваме, но тепърва ще трябва да анализираме кой е“.

По думите на Туск и Юнкер по-нататъшното реализиране на търговско-политическото споразумение на Киев с ЕС може да осигури „жизненоважна“ помощ.

(Със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Фактите са, че евроатлантическите държави сляпо подкрепяха порошенко до първия кръг на изборите.
  Факт е, че политиците в евроатлантическите държави работеха порошенкова украйна да влезе в ес и нато. Защото това искаше хегемона сащ. Факт.

 2. Няма да има съществен промяна на ситуацията с Украйна. Зеленски е евреин, както и техният Премиер. С приоритет ще са Сорос и НАТО, както вече се стъкмяват нещата в Македония.

  Каква промяна да се очаква? Какво да се промени? Донецк и Донбас няма да отстъпят от сегашните си позиции. За Крим си приказват само евролиберали с деменция. Олигарсите ще се наложат, защото брулят икономиката им успешно.

  А проблемите могат да се решат разумно. Русия има много инвестиции в промишлеността и суровинната база на Донбас, в енергийните обекти на Донецк и няма да отстъпи на Полша и Германия тези активи чрез Украйна. Както няма да отстъпи и военноморската си база в Крим на НАТО.

  Украйна трябва да сключи междудържавни договори с Русия за съвместно и двустранно използване на мощностите, както до сега. Добре е тя да се откаже от членство в НАТО и да се обяви като неутрална зона по подобие на Швейцария. И със същия кантонален строеж и признзване на езиковите различия в кантоните – както Швейцария. Трябва да изиска признаване на неутралитет от РФ, САЩ и ЕС и да се позиционира като неутрална, буферна зона между НАТО и РФ. Така ще може да поддържа икономически връзки с РФ, ЕС и САЩ и да оправи икономиката и стандарта си. Ако успее да привлече и европейски специалисти от съответните служби ще може да редуцира корупцията и ограничи олигарсите.

  Но е малко вероятно новият Президент да може да направи това. Потенциално той има други агажименти, както еврейското лоби навсякъде по света.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.