Аман от безсмислени проверки

Започнаха да вадят мрачни статистики, хвалят се с наказания за неносене на маски и съставени актове на нарушители

Имаме чувството, че паниката вследствие на наложените нови, но все пак по-скромни мерки срещу COVID-19, ще избие над здравия разум. И причините не са в самите мерки, а в начина, по който ги налагат.

Вместо да се заложи на превенцията, на обективното разяснение на последиците от кризата, уважаемите г-да министри наблягат на заплахите от проверки и наказания. Съдете сами - ресорното министерство на г-жа Марияна Николова размахва пръст на собствениците на къщи за гости. Наближавал 8 декември и студентите масово щели да се затичат да нарушават забраните. А са посмели, ще си плащат. Това студентите си го знаят, но защо трябва да им се показва само тоягата? Това не пречи обаче на ведомството да се опитва да ухажва бранша, който го е закъсал най-много, но не може да се възползва от подкрепа за затворения си бизнес.

Същото важи с пълна сила и за вътрешното министерство. Кому беше нужно министър Христо Терзийски да се хвали колко проверки са направени от МВР и колко актове са издадени. Според него от 13 март до 29 ноември 2020 г. образуваните досъдебни производства са 3180. Съставените актове са 25 450, от които 18 709 са за неносене на маска. Сега остава правосъдното министерство и Висшият съдебен съвет да отчетат нарастване на осъдителните присъди, и особено на тези за доживотен затвор без право на замяна.

Рибата обаче изби Националният статистически институт - прогнозата е за рекордна смъртност през 2020 година. Очаква се да достигне 120 - 125 хиляди души при 105 - 108 хиляди пред последните 10 години. Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната година още от края на юни. Оттогава се повишава променливо, а от няколко седмици - от 40-та седмица насам има рязко нарастване на общата смъртност. За да достигнем през 46-а седмица на настоящата година 3800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години.

В заключение съвсем сериозно ще напомним, че който всява паника и фалшива тревога сред населението, подлежи на обвинение по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс и може да получи наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

А дали става дума наистина за паника и за фалшива тревога, нека преценят компетентните органи.

Коментари

Задължително поле