Американката Бритни Грайнър е прехвърлена в затвор в Мордовия

Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър е откарана в наказателна колония, намираща се в руската република Мордовия, предаде Ройтерс, позовавайки се на добре информиран източник.

През август Грайнър бе осъдена на девет години лишаване от свобода, които да изтърпи в наказателна колония, по обвинение, свързано с наркотици. Тя беше арестувана на едно от московските летища, след като в багажа й бяха намерени пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис.

На 4 ноември Грайнър бе прехвърлена на неизвестно място от следствения арест край Москва. Близо две седмици руските затворнически власти не даваха информация къде е била преместена. Според източника на Ройтерс тя е била откарана в женската наказателна колония ИК-2 в град Явас, на около 500 километра югоизточно от Москва, в република Мордовия.

В Мордовия, но в друг затвор, се намира и американецът Пол Уилан, осъден в Русия на 16 години лишаване от свобода за шпионаж.

Запитан за случая на Грайнър, говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че дипломатическото ведомство знае за съобщенията къде се намира Грайнър, поддържа връзка с адвокатите й, но не е било официално уведомено за преместването й от руските власти и решително протестира срещу това.

Русия и САЩ обсъждаха възможността Грайнър и Уилан да бъдат разменени за намиращия се в американски затвор руски оръжеен търговец Виктор Бут, но на фона на засиленото напрежение между двата страни заради войната в Украйна засега не е постигната сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия