„Амфан“ опустошава Индия и Бангладеш

Части от летището в индийския град Калкута бяха наводнени от проливните дъждове, съпътстващи “Амфан”.

Циклонът остави Калкута без ток, милиони бедстват 

Бедствието от циклона ще е по-голямо от пандемията

Източният индийски град Калкута понесе първият най-сериозен удар от приземяването на циклона “Амфан”, който по последни данни е отнел живота на най-малко 84 души на територията на Индия и Бангладеш, докато продължава да напредва към вътрешността на континента, предаде Би Би Си. Кадри от място показват хиляди изкоренени дървета и електрически и телефонни стълбове, повалени от стихията, която връхлетя крайбрежието на Бенгалския залив в сряда с ветрове със скорост до 185 км/ч.

Основната част от пътищата в Калкута са наводнени, а по-голямата част от 14-милионното население на града е без електрическо захранване. Международни наблюдатели припомнят, че “Амфан” е първият супер-циклон, образувал се в Бенгалския залив от 1999 г. насам и идва на фона на ограничителни мерки, предприети от властите в двете страни срещу разпространението на коронавируса. Това прави масовите евакуации и настаняването във временни лагери много по-трудно заради наложената социална изолация, което не позволява съоръженията да се използват до краен предел. Циклонът досега засяга предимно индийските щати Западен Бенгал и Ориса, както и югозападните гранични райони на страната с Бангладеш.

По последни данни до четвъртък следобед най-малко 72 души са загинали в Индия от инциденти, предизвикани от преминаването на “Амфан”, докато на бангладешка територия са засега са не повече от 12 души. Главният управник на Западен Бенгал, Мамата Банержи определи пред Би Би Си бедствието от циклона като по-голямо от епидемията от COVID-19.

Официалните власти в Бангладеш прогнозират, че последствията от преминаването на циклона ще се дори по-разрушителни от тропическата буря “Сидр” през 2007 г., която отне живота на близо 3 500 души в страната, в голямата си част загинали под приливни вълни по крайбрежието. Държавната метеорологична служба на Индия предвижда надигане на морските води с 3 до 54 метра и предупреждава за сериозен риск за живота на риболовни и крайбрежни селище в Бенгалския залив, дори и да не са директно на пътя на циклона.

Коментари

Задължително поле