Анахид Тачева - Легендата на телевизията

Най-красивата и най-обичаната телевизионна говорителка в България от времето на социализ­ма Анахид Тачева на 15 октомври стана на достолепните 80 години и все така изглежда очарователна. Тези дни близките й я очакват да се завърне от САЩ в България.

Близките на прекрасната Първа дама на Първа програма - така наричат и досега зрителите своята любимка, казват, че нямала търпение да стъпи на родна земя. Заради коронавирусната пандемия полетът й от САЩ, вече бил отлаган, но сега се надяват всичко да е наред и тя да кацне жива и здрава.

Анахид е едно от най-красивите лица в цялата история на Българската телевизия. Останала на екран през цялата славна първа половина от 60-те години, в които телевизията излъчва, спомените за нея продължават да се четат в пресата и да се дискутират в ефира. От няколко години Ани, както всички я наричат, живее в Америка при семейството на най-малката си дъщеря, която носи нейното име. Имението на наследничката й Анахид, която има двама сина, е в Хамптън, в щата Вирджиния.

За съжаление, в последните месеци бе тиражирана информация за нейно заболяване, отключено след тежките моменти, които трябваше да изживее само за няколко години - неочакваната смърт на любимия й син - телевизионния водещ Димитър Цонев (2016 г.), а преди него и на голямата й любов - съпругът й Васил Тачев. Внуците й я откъсват от семейните драми във фамилията, тя се съвзема от житейските удари, но болката е останала.

Тя е от смесен брак, майка й е българка, а бащата на Анахид е арменец. Той има два магазина на столичната улица „Московска”. След 9 септември 1944-а му ги взимат и започва да работи на улица „Пиротска”. Успява да купи апартамент на централната софийска улица „Патриарх Евтимий”, който после продават. Звездата на красавицата изгрява във втората половина на 50-те. По онова време 16-годишната стройна като топола девойка е манекенка към „Дом на модата”. И докато дефилирала по ревюта, непълнолетната Ани се запознава с Коста Цонев. Младият актьор я ухажвал упорито, макар все още тя да е ученичка. „Сваляше ме, като ми купуваше портокали. Тогава те бяха дефицит”, разказвала е в интервюта Анахид. Когато влюбеният до уши Коста отишъл да иска ръката й от нейната майка, родителката отсякла: „Нямам дъщеря за женене!” Въпреки отказа й, младите се бракували. И така започва една от най-коментираните родни любовни истории по онова време. Двамата се женят и развеждат два пъти, но остават добри приятели. Имат две деца - Митко и Теодора, която дълги години живее в Италия.

Голямата мечта на Анахид като дете е да стане актриса. Дори се била подготвила за изпитите във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) и е сигурна, че ще я приемат. Но Коста Цонев не й позволил. „Знаеш ли какво става с хубавите момичета там?! Не ти трябва!”, й казал той.

След като ражда Митко, все пак участва с роля във филма „Нощта срещу 13-и”. Отива на конкурса за говорители в телевизията - сама, без протекции. Когато казва на Коста, той я насърчава: „Пробвай, ти имаш приятен глас”. Само толкова...

Вторият мъж в живота й е бизнесменът и дипломат Васко Тачев - той е човекът, с когото живее 37 години. До 2012 г., когато той умира от сепсис вследствие на сърдечна операция. Когато се женят, той е заместник търговски представител в Австрия. От него е дъщеря й Анахид. Най-интересното е, че пророчицата Ванга й предрича всичко, а Ани Цонева - тогава тя е омъжена за втори път за Коста - не й вярва.

Анахид смята, че в дългата си професионална кариера има един голям гаф и той се случва по време на голямото земетресение в Румъния през 1977 година. Тогава студиото е все още на Кулата в парка, всички стени скърцат, цялата сграда се клати. А тя трябва да се качи горе, за да успокоява хората от екрана. За съжаление, съобщава грешен епицентър - на юг от София, вместо планината Вранча.

През годините тя си остава любимката на зрителите и Анахид има запазено място в сърцата им. Една от болките й остава ужасното решение на генералния директор на телевизията Асен Агов в първите години на демократичните промени - когато гони всички говорители, заявявайки, че няма нужда повече от тях. Най-хубавите й спомени са за времето, в което директор на БНТ е Иван Славков. Колегите й си спомнят и до днес, че Анахид е една от малкото, които никога не са ползвали аутокю - толкова бързо наизустявала текстовете.
Днес времето на Анахид Тачева и на Бригита Чолакова - другото голямо име легенда на телевизията, е останало само спомен. Но мнозина от тези, които ги помнят, говорят за тях с най-голямо уважение. И с носталгия, разбира се. Носталгия по красотата и истинския професионализъм. А Анахид или просто Ани - е част от това време.

 

Не е казала лоша дума за никого

От всичките ми колежки Ани беше най-добрата и най-доброжелателната. Тя не е била никога клюкарка, никога не съм я чула да каже лоша дума за някого. Ани е прекрасен човек, с нея се виждахме често, след като се пенсионирахме и двете. После тя замина, но продължихме да се срещаме, когато си идваше. Чакам я с нетърпение да я прегърна. Тя е чудесен човек, чудесен приятел и прекрасен колега. Много добро момиче!

Мария Янакиева, тв говорителка, колежка на Анахид

 

Пиеше сок от манго за красота

Веднъж на един от именните си дни тя беше събрала в редакцията почти целия екип на „Новини и информация”. Празнуваме, черпим се, а някой я попита: „Ани, защо си толкова хубава, как го правиш?”. А тя веднага с неизменната си усмивка, каза: „Всяка сутрин от малка - още съм в леглото, и мама все тича с някакъв сок, който трябва да изпия. Нямаше пресни портокали и лимони, но имаше едни консерви със сок от манго. Тя винаги ми носеше чаша от него”. Ани има изключително хубаво лице, нямаше нито една бръчка, като икона. Тя е една от първите, на които се възхищавахме и подражавахме - в мода, държане, във всичко.

Мария Попова, режисьор в БНТ

 

Мама е можела да ме загуби при раждането

Мама е щяла да ме загуби при раждането. За малко да не се родя. Пъпната ми връв е била омотана три пъти около врата ми. Голям късмет е, че съм оцеляла. Мама е страхотен човек. По време на развода на й с татко (Коста Цонев) бях малка. Нямам много конкретни спомени, но без съмнение го изживях тежко.

Теодора Цонева, дъщеря на Анахид

Има звание „Заслужил артист”

Анахид Тачева (Ани Цонева) е единствената жена от телевизията, отличена със званието „Заслужил артист”. Преди нея го получават колегите й Георги Ламбрев и Никола Филипов. За което причината е... тя. Когато Тодор Живков й съобщава, че на бала за 50-годишнината на телевизията ще бъде оповестено, че Ламбрев ще получи званието, Анахид веднага го репликира, че това е прекрасно, но няма да е удобно да не бъде удостоен с него и първият говорител на телевизията Никола Филипов. А те са приятели. „Добре, ще ги направим и двамата”, казал Живков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети