Турция може да закупи нови комплекси С-400 от Русия

Прокуратурата предаде на съд мъж, причинил смърт на пътя

Отварят за гражданите буферния паркинг на метростанция „Стадион Васил Левски“

Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

С четене деца дариха монитор за бебета

Ана Бърнабич – (Не)очакван избор

This picture taken on August 25, 2016, shows Serbia’s next Prime Minister, Ana Brnabic, during an interview in Belgrade. Serbia’s President Aleksandar Vucic on June 14, 2017, named Ana Brnabic as the next prime minister, making her the first openly gay premier in the conservative Balkan region and the first Serbian woman in the top job. / AFP PHOTO / OLIVER BUNIC

С едно решение на президента Александър Вучич Сърбия отново влезе в световните новини. И бе обявена за пионер на Балканите. Става въпрос за решението на Вучич да номинира за бъдещ премиер на страната Ана Бърнабич – жена, открито признаваща хомосексуалната си ориентация. Ако бъде одобрена от парламента, тя ще стане първата гей дама, оглавила правителство по нашите географски ширини.

Почти никой не се съмнява, че 41-годишната Бърнабич ще застане начело на сръбския кабинет – управляващата коалиция на Вучич, който само до преди няколко седмици беше премиер, има стабилно мнозинство от 164-ма депутати от общо 250. Макар партньори в коалицията да обявиха, че тя не е техният премиер (виж вдясно) и няма да я подкрепят, едва ли мнозина ще се възпротивят на волята на президента.

Самата Бърнабич заяви, че очаква “абсолютна подкрепа” в парламента. А на заявките на противниците й, че няма да дадат гласа си за нея, отвърна, че очаква да преценят как ще гласуват, след като чуят експозето й за бъдещата й работа. И натърти: “Само на тази основа”, намеквайки, че някои априори я отхвърлят, може би заради пола или пък заради ориентацията й, а не въз основа на качествата й.

Които всъщност също могат да бъдат оспорвани. Бърнабич е в политиката по-малко от година. Влезе в нея с летящ старт – през август м.г. бе назначена от Вучич за министър на държавната администрация и местното самоуправление. Идвайки от частния сектор, където попада след следване в САЩ и Великобритания.

Бъдещата премиерка е родена на 28 септември 1975 г. в Белград. Завършва местна гимназия и заминава да учи в университет в Мичиган, САЩ, където се дипломира в специалността бизнес администрация. След това отива на Острова, където получава още една диплома – за магистър по маркетинг. Казва, че животът в Англия я научил, че няма срамна работа. “Днес си директор, а утре работиш в кафене”, казва Бърнабич. Докато учила в Лондон припечелвала с различни работи – раздавала флаери, работила в студентска библиотека. “Разликата между това да си министър и всяка друга работа е, че предварително знаеш, че разполагаш с определен срок на поста. Ако пропуснеш шанса си да покажеш какво знаеш и умееш, няма да имаш още четири години да се поправиш”, обяснява Бърнабич.

През 2002 г. се завръща в Сърбия, където започва работа за USAID по различни проекти на американската правителствена агенция. През 2011 г. преминава в друг сектор – в US компанията за развиване на вятърни електроцентрали “Continental Wind Serbia”, а две години по-късно става неин директор. Медии в Загреб не пропускат да отбележат “хърватската връзка” в родословието й, като посочват, че семейството й е от остров Кърк, където Бърнабич има къща 167 кв. м. и 8,9 дка земя. А белградските посочват, че сред неправителствените организации, в които членува е “Мост Изток Запад”, чието ръководство е в сръбската група на Тристранната комисия. Това е влиятелна неправителствена организация, основана през 1973 г. от починалия неотдавна Дейвид Рокфелер, за сътрудничество между елитите на Северна Америка, Западна Европа и Япония.

Когато миналата година Бърнабич стана министър, нямаше гръмовна изненада от назначението й. Докато сега, когато бе номинирана за най-високия пост в изпълнителната власт, мнозина определиха това като неочаквано. Но дали е така? Първите тълкувания, че избирайки гей дама за премиер, Вучич опитва да убеди партньорите на Запад, че Сърбия бавно, но сигурно, се превръща от бастион на тъмни мачо субекти, пропити от хомофобия, в либерална и толерантна към правата и гражданските свободи европейска държава, едва ли ще издържат на по-сериозен анализ. А такъв би подсказал, че изборът на Бърнабич за премиер е напълно очакван.

От гледна точка на подозренията, че Вучич смята да продължи реално да управлява Сърбия, независимо че постът на държавен глава му отрежда основно представителни функции. За това се издаде самият Вучич – при номинирането на Бърнабич съобщи, че ще има известни промени в правителството, вероятно повече министерства, както и че бъдещата премиерка ще отговаря за икономиката, преговорите с МВФ и цифровизацията, докато “същинската политическа част от дейността на кабинета” ще върши заместникът й Ивица Дачич, който и досега бе вицепремиер.

А за предаността на Бърнабич говорят нейните думи: “Преминах от частния сектор в правителството, за да работя с Вучич, да бъда част от неговия екип”. И допълва, че не вижда нищо лошо президентът да помага на правителството, поне на първо време.

 

Името й нашумя покрай афера с искан подкуп

Името на Ана Бърнабич стана известно в публичното пространство през октомври 2015 г., когато сайтът Telepromter съобщи за подслушан телефонен разговор между тогавашния премиер на Войводина (автономна сръбска област) Боян Пайтич и Лидия Удовички – сестра на вицепремиерката и министърка на държавната администрация Кори Удовички. Лидия казва, че Никола Петрович – кум на премиера Вучич и шеф на сръбското “Електроразпределение”, поискал 2 милиона евро от Continental Wind Serbia (чийто шеф тогава е Ана Бърнабич), за да включи в електромрежата на Сърбия ветропарк. На специална пресконференция Бърнабич отхвърли твърденията за опити за рекет на US компанията.

 

За нея

В биографията й няма нито едно петно

В биографията на Ана Бърнабич няма нито едно петно. Това е жена с извънредна енергия и много трудолюбива. Смятам, че тя има професионалните и лични качества за премиер и че заедно с министрите ще работи за напредъка на Сърбия. Сигурен съм, че ще демонстрира уважение към партиите, от които търси подкрепа.

Александър Вучич, президент на Сърбия

 

Тя не е моят премиер

Ще кажа само едно изречение – не е моят премиер. Преди казах, че “Единствена Сърбия” няма да гласува за премиер и правителство, начело на което е несемеен човек, без деца, който няма международна популярност и контакти.

Драган Маркович Палма, лидер на партия “Единствена Сърбия”, която е в управляващата коалиция

 

Ще служи като завеса за закриване на истинската картина

Не мисля, че Бърнабич ще води външната политика или ще има влияние върху нея. Това ще си остане изключително роля на президента Александър Вучич. Назначението й може да се окаже като завеса за Вучич и Сърбия. Ще закрива истинската картина за състоянието на правата и гражданските свободи в Сърбия. Изборът на човек с хомосексуална ориентация за премиер ще се демонстрира като индикатор за състоянието на правата и свободите на гражданите, но това не е реалистично.

Бобан Стоянович, политолог от Белградския университет

 

Изборът на Запада

Очевидно западните центрове на мощ имат повече доверие в Ана Бърнабич, отколкото в някого другиго от Сръбската прогресивна партия или коалиционните им партньори. Никой не знае какви са нейните политически позиции, освен че цял живот е работила за чужди компании и неправителствени организации и е завършила висшето си образование на Запад.

Бошко Обрадович, лидер на дясното националистическо движение “Двери”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. „… начело на което е несемеен човек, без деца“ – баси, защо няма у нас един политик да го каже това ясно: несемеен без деца е неподходящ да бъде политик въобще.
  справка филип димитров и станишев…

 2. Явно и в Сърбия политиците са изкукали – ако изберат лесбийката …..

 3. Ако гледат като вас само, кой с кого спи ще са изкукали…Ако гледат професионалните и качества, няма да са толкова.

  1. Не важно кой педераст или лесбийка с кого се оножда – важно е такива екземпляри да не се докопват до ръководни длъжности в която и да е държава и да не им се позволява да отглеждат и възпитават чужди деца . От личен опит съм стигнал до това заключение – навремето имах началник педераст в електротехническа работилница . Та същият/та , този/тази , канеше един по един всичките ми колеги и мене вкл. , да му ходим на гости . Е , никой не се отзова на тия покани . Като се заинтересувахме за подробности около него , се оказа , че е виден столичен педеруга , гравитиращ около софийската баня Мадара . Смен лично постъпи така – предстоеше ми изпит за 7 разряд . Този /като шеф беше в изпитната комисия/ , идва при мен и ме уговаря да се разберем какви въпроси да ми задава . Аз категорично отказвам и на изпита същият се опита да ме закопае с някакъв технически проблем , обаче се оказа ,че е гола вода и дрънка глупости – аз с отговора си доказах на комисията , че тоя е некомпетентен , издържах изпита с 5.64 по шестобална система . По-късно аз и колега , го разобличихме с конкретно действие – един общ работник – циганин го беше оправил и се похвали . Същият този педераст имаше и подобни изпълнения и с други мои колеги .

  2. Та проблемът не е кой с кого се е.е , а да не парадира с лесбийството и педерастията си . Обаче тия – хомото , обикновено са податливи и съответно зависими от чужди въздействия заради порока си /а хомосексуализмът си е обикновен порок/ – също като наркоманията . Някои под въздействието на американски натиск , се опитват да изкарат това като безобидно човешко състояние или като вродена физическа особеност и даже им разрешават еднополови бракове и отглеждане на деца . Обаче това е преди всичко проблем на ранното домашно и по-късно обществено възпитание . За доказателство , че не е физическо болестно състояние , а психологическо , може да се направи следната съпоставка – в бозайниците /каквито сме и ние/ , поведението се определя от пола и половите хормони на индивида – мъжкарите с добре развити съответно атрибути и много тестостерон , търсят женски индивиди със съответните качества и обратното . Направо е гадно да видиш мъж , с атлетическо тяло , да се е наг..ил на друг подобен или красавица , запретнала колан с изкуствен мъжки атрибут да ръга подобна .

 4. “ В биографията й няма нито едно петно “ МУААА. ЛИЖЕ ЗАДНИЦИ. ТОВА НЕ Е ЛИ ПЕТНО. ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ. НЕ ХАРЕСВА МЪЖЕ А ЖЕНИ. ТОВА НЕ Е ЛИ ПЕТНО. АБЕ ВИЕ НА ЧЕРНОТО БЯЛО КАЗВАТЕ. И ВИЕ ЛИ СТЕ НА ХРАНИЛКА НА ДЪРТИЯТ ЧИФУТ СОРОС

  1. всички политици лижат либерални задници… затуй вървиме към война.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.