Ангела Меркел: Германия има интерес от икономически стабилна Турция

Берлин и Анкара са партньори в много сфери, именно по тази причина Берлин се обявява за това Турция да има стабилна икономика, заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

ФРГ има интерес от икономически стабилна Турция, посочи Меркел. Именно затова една от темите на нашите двустранни отношения ще бъдат въпроси на икономическото сътрудничество, добави тя. По думите й в скоро време германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер ще посети Турция, за да участва в заседание на съвместна комисия по въпросите на икономическото сътрудничество.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи по-рано, позовавайки се на източници в средите на официални лица във ФРГ и ЕС, че Германия не изключва възможност да предостави на Анкара широк пакет от финансова помощ, съгласуван с всички страни членки на ЕС, или ограничени заеми, насочени към оказване на съдействие в конкретни сфери. Според германските официални представители оказването на икономическа помощ на Турция не стои на дневен ред, посочва ТАСС.

На пресконференцията с Меркел турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна е способна да преодолее икономическите си трудности, предаде ДПА.

Нашата страна е подготвена и има силата да предотврати евентуални заплахи в областта на икономиката, каза Ердоган.

На съвместната пресконференция германският канцлер Ангела Меркел призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган за освобождаването на германските граждани, които все още се намират в арест в Турция след неуспешния опит за преврат, съобщи ДПА.

Меркел изрази надежда, че оставащите случаи, в които германци се намират в ареста в Турция, ще бъдат решени "бързо".

Задържането на германски граждани в Турция представлява един от основните източници на напрежение в отношенията между двете страни.

Германия твърди, че общо 35 германци са били задържани в Турция по политически причини. Най-известният от тях вече е освободен, но петима други остават в ареста.

Меркел посочи на пресконференцията с Ердоган, че "настоява и ще продължи да го прави за решаване на тези случаи възможно най-бързо". Тя каза, че има известен "конкретен" напредък по отношение на освобождаването на някои от задържаните.

Канцлерът добави, че "добрите отношения представляват общ стратегически интерес", но отбеляза, че "по въпросите как изглежда демократичното, свободно и отворено общество, все още има дълбоки разногласия".

Турция възнамерява да изпълни оставащите условия за премахване на визите с Европейския съюз в близко време, заяви още турският президент.

"В най-скоро време ние планираме да изпълним оставащите шест условия за смекчаване на визовия режим. Възобновяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, актуализирането на споразумението за митническия съюз с ЕС ще бъдат от полза за всички", посочи турският лидер. Той отбеляза, че по тези въпроси Анкара "придава голямо значение на подкрепата от страна на Германия".

Ердоган също така изрази надежда, че "тези процеси няма да пострадат от капризите на някои кръгове или пречки от страна на политици".

В началото на преговорите за облекчаване на визовия режим ЕС даде на Турция списък със 72 критерия, повечето от които страната изпълни още преди две години. Останаха обаче още няколко условия, сред които смекчаване на антитерористичното законодателство, признаване на легитимността на правителството на Кипър и решаване на редица аспекти в областта на спазването на човешките права, които Анкара още не е изпълнила.

Коментари

Задължително поле