Ангелкова: Очакваме повече туристи не само по морето, но и във вътрешността на страната

Надявам се през юли и август да започнат да се възстановят пътуванията и да има повече туристи не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. Очакваме решението на Европейската комисия за пътуванията на туристите от трети страни, защото за нас са важни пазари като Русия, Турция, Украйна, Молдова, Беларус, Израел. Направили сме предложения в тази посока, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща във Велинград с представители на туристическия сектор и местната власт, съобщиха от министерството.

Министърът е акцентирала върху кампанията за представяне на България като балнео- и СПА дестинация съвместно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и германските здравни каси и е заявила, че ще се разчита на активната позиция на сектора и местната власт, за да рекламираме балнеопотенциала си, особено в условия на криза с коронавируса.

Ангелкова е съобщила, че вече са започнали рекламните кампании на България към основни целеви пазари - балканските страни, Израел, Скандинавския регион, Германия, Вишеградската четворка. "Средствата са силно ограничени, особено в сравнение с бюджетите на други страни. Предприели сме таргетиран подход, за да имаме по-сериозно предимство. България се рекламира и по водещи световни канали като BBC, CNN, Euronews, National Geographic", е казала министърът и е добавила, че кампанията за вътрешния пазар също е в ход.

Министър Ангелкова се е спряла подробно на предприетите мерки за по-бързо преодоляване на кризата в един от най-пострадалите сектори - туризма и е припомнила последователната политика на институцията за намаляване на административната тежест и за облекчаване работата на бранша през кризата.

Тези действия са в синхрон с икономическите мерки, които правителството предприе за преодоляване на пандемията, е посочила министър Ангелкова. "От програмата и фонда за безработица се насочват 50 млн. лв. само за сектор "туризъм" и те ще са съвместими с мярката 80:20. Тя започва да действа от 1 юли до края на септември с тенденция да бъде удължена до края на годината", е казала Ангелкова. Освен това са предвидени грантови схеми от ОПИК за насърчаване на средни предприятия в туризма с от 30 хил. до 100 хил. лв. и по тях се кандидатства само с една декларация. "Там, където има трудности, сме коментирали с Асоциацията на банките и ББР да се търсят облекчения на изискванията за ликвидност. Финализират се и условията по отчетността за отпускане на ваучери за почивка за хората от първа линия като специфична мярка", е подчертала министър Ангелкова.

Успяхме да се преборим да има средства за туризъм и транспорт в следващия програмен период, е казала още министър Ангелкова. Разработваме стратегията, по която 13-те млрд. евро, предвидени за България, да се оползотворят рационално и предприятията да бъдат включени като директни бенефициенти. До момента това нямаше как да се случи. До октомври трябва да представим нашите искания в тази посока, е анонсирала министърът и е изразила увереност, че с европейската солидарност ще се възстанови по-бързо секторът.

Златко Златанов от "Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи" е изразил надежда за възстановяване на сектора и не е прогнозирал фалити.

Коментари

Задължително поле