Андрей Ковачев: Договорът за добросъседство е огромна крачка за Македония

Чрез подписването на Договора за добросъседство с Македония трябва да преодолеем идеологиите, които са ни разделяли и заедно да продължим към ЕС, просперитет, сигурност и братско сътрудничество. Това заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП, по БНТ. По думите му, договорът е огромна крачка за Македония, тъй като предишния премиер Никола Груевски не е пожелал да го направи 11 години.

"Това е една огромна крачка, която правим, но това е само формалната й част. Ще видим какво ще се случи в практиката - дали силите, които тласкат назад, а то има такива. И в Белград има такива сили, и в Москва не желаят това сближаване и работят по всички възможни канали то да не се случи", посочи Ковачев.

Според него, премиерът Зоран Заев поема сериозна отговорност и прави смела крачка, която предшественикът му Груевки не е пожелал да направи 11 години, въпреки думите му, че иска евроатлантическа ориентация и добри отношения с България.

"Никой няма право да казва на хората вие какви сте. Все човек има право сам да се декларира такъв, какъвто се чувства. Най-важното е да няма насаждане на омраза", подчерта Андрей Ковачев.

Евродепутатът каза още, че в двете държави историята не трябва да е нито лява, нито дясна и трябва да се гледат автентичните оригинални артефакти, а как ще се променят нещата зависи и от желанията на всички това да стане факт. Той каза още, че ще работят за намаляване на роуминга в Македония.

"Този договор е една стъпка за преодоляване на конфликтите, идващо от комунизма. Това ще даде тласък и на евроатлантическата интеграция на Македония", каза още Андрей Ковачев, който сподели, че се надява да няма инциденти по време на подписването.

Коментари

Задължително поле