Андрей Райчев: Диагнозата на Доган за политическата ситуация е много правилна

Диагнозата на Доган за политическата ситуация е много правилна, каза пред БНР социологът Андрей Райчев.

Първо, искам да кажа нещо близко до това, на което Нинова реагира – диагнозата е много правилна и диагнозата на ситуацията в страната не е изведена от нашите си тука ежби, радости, мъки, конфликти и т.н., а е изведена от ситуацията в света. Доган просто много правилно обръща внимание, че светът променя характера си пред очите ни и не за добро, от отворен се превръща в затворен, от консенсуален в конфронтиращ. Подкрепям това най-ценно нещо за мен в неговото изявление, че ние не трябва да умуваме, като умуваме за България, изхождайки само от нашето си вътрешно стопанство, а да гледаме много внимателно пренеприятните облаци, които се надигат в световен мащаб. От там насетне той прави същност напълно правилния извод, че България би могла да се развива много по-бързо и че е в застой. Така е. Правителството, като всяко правителство, не искам да го упреквам, но то се занимава само с купуване на време. То не е в състояние да направи нито една смислена реформа. Реформите са мъчителни, населението много трудно ще ги приеме, но те са неизбежни, ако иска България да ускори хода си. В резултат сме се докарали да караме много бавно нагоре“.

Райчев коментира и идеята за програмно правителство: „От тук насетне вече най-сензационната идея е програмно правителство. Може да ви изненадам, но аз мисля, че това не е реално предложение. Аз мисля, че това е учтивост. Същото съдържание може да се съобщи така: "Предсрочни избори и програмно правителство след тях". Доган прави специален пасаж, че всъщност "Ние ще помагаме на това правителство да оцелее". Чисто и просто той не иска да бъде човекът, който чупи витрината, а мен ако питате, предполага падане на правителството след един от следващите два избора, а именно май или септември, и предварително готви добри отношения с ГЕРБ. Защо готви добри отношения с ГЕРБ? Куриозно? Защото той е единственият, който нещо може да даде много на ГЕРБ. Той държи нещо много важно за тях, а именно подкрепа за президентските избори. Вие знаете, президентските избори в България почти без изключение, по-точно само с едно изключение, протичат, общо взето, по волята на ДПС. За когото гласува ДПС, той става президент. Причината е, че България се поляризира, двата полюса са приблизително еднакви по големина и ДПС накланя везните. Така беше и при Желев, така беше и при Стоянов, и при Първанов, само Плевнелиев е изключение и то съвсем с малко той победи без подкрепата на ДПС. По тази причина ДПС има един много важен коз, който на ГЕРБ много скоро ще им потрябва, а на лидера на ГЕРБ просто му трябва лично.

Социологът допуска, че Борисов би се кандидатирал за президент: „Това е една естествена кулминация на неговата политическа кариера, която, всъщност казвам, няма за кога да се отлага, ако ще става, ще става сега. Това обаче е конфликт с Радев и т.н, и т.н., и т.н., и ДПС тук много му трябва. В този смисъл ДПС има едно много ценно нещо в хамбара, така да се каже, да дава, в хубавия смисъл, политическия го говоря, и той опрян на това, може поиска връщане на ДПС във властта“.

"Връщането на ДПС е огромен проблем. Програмното правителство може да бъде единственият начин, по който ДПС да влезе във властта", подчерта социологът.

Коментари

Задължително поле