Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Ахмед Доган: Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори Почетният председател на ДПС призовава за програмен кабинет за ускорено развитие на България

„Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори: трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия.“ Това казва почетният председател на ДПС в традиционната си реч на коледното тържество на движението в Бояна.

Цялата реч, публикувана на сайта на партията:

Уважаеми г-н Председател!

Уважаеми дами и господа!

Динамиката на политическото време е много важен феномен. Цикличността на забавяне и ускоряване на темпоритъма на политическото време, понякога с явни признаци на аритмия, трасира проекциите на бъдещето. Отварят се неподозирани портали във времето, които предизвикват нови самооценки, преосмисляне на света и възможност за промяна на ориентацията ни в него.

Тъкмо по този начин мигрантската вълна към Европейския съюз постави на критично изпитание базовите ценности на европейската културна и мисловна история: разумност, свобода, отговорност, толерантност, стабилност, сигурност, солидарност и социална отговорност. Тези основополагащи ценности обаче фундират и идеологиите на либерализма, консерватизма и на социалната идея. Затова се подхвана и стария шлагер за „края на идеологията”, която да бъде заменена с ефективна имиджология…

Мигрантите предизвикаха срив на мултикултурността и криза на толерантността. Стана ясно, че прагът на „търпимостта и толерантността” пада рязко, ако определено политическо събитие нарушава комфорта на „гостоприемника”. Последствията от тази ситуация са генериране на недоволство и негативизъм към различието и другостта. За да „бъде в час” с актуалното публично пространство Политиката се превърна в ситуативна игра за търсене временни баланси за потушаване на социалното недоволство и напрежение. Това е обща политическа реалност в ЕС.

От аналитична гледна точка, като че ли е очевидно, че ЕС търси изхода от тази тупикова ситуация в предпоставянето на гъвкавата разумност за правене на различни политики. Но „връщането” към политическия Разум, като фундамент на европейската модерност, означава необходимост от обща визия за света плюс продуциране на общоприемлив ред, включително и на световен ред. А готов ли е ЕС за подобен ангажимент към себе си и към света?

В този ред на мисли и Свободата копнее да бъде „разумна свобода”. В противен случай Улицата ѝ зове другото лице на неразумност, ситуативност и емоционалност… Защото Свободата знае от опит, че може да бъде и помитащ всички деструктивен субект на безредието…

От гледна точка на този актуализиран портал на възприятието през последните 5- 6 години се забелязва тенденция за смяна на визията и модела за развитие на света:

от отворен свят и преобладаващо позитивен за мир, добросъседство, просперитет, качество на живот, права и свободи на човека, насърчаване на интеграционните процеси,

към затворен свят, борба за надмощие, демонстрация на нови военни технологии, превъоръжаване, териториални претенции, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за натиск, криза на толерантността.

Светът става все по-неопределен и непредвидим с очевидно увеличаване на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб. И това се случва при занижени опции за конфликтност между обществото и държавата и между отделните съперничещи се държави.

Това е видима тенденция не само за нестабилност и несигурност, но и общо внушение за събуждане на духа на Злото в широкия и тесния смисъл на думата. А посветените знаят, че Злото има много по-дълбоки корени в човешката същност от Доброто…

Това състояние на глобалната социо-културна среда допълнително подсилва с агресивен негативизъм човешките взаимоотношения, въплътен в завистта, користта, алчността и омразата. Меркантилизмът е на път да погълне хуманизма. Набъбващият евроскептицизъм увеличава недоверието към основните европейски ценности, респективно и към всички политически партии. Поставя се под въпрос „обществения договор” между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация. Политическата субектност на основните институции и на системните партии се тресе, което създава предпоставки за превръщането на Улицата в основен играч в Политиката.

Това обстоятелство създава благоприятна почва за посявка и избуяване на популизмите и национализмите, които обезпокоително се ситуират в европейското политическо пространство.

От това най-общо проспектиране на обратите на политическото време без анализ ни става ясно, че България не прави изключение от него.

През последната година и половина релацията управляващи-опозиция, както и взаимоотношенията между основните институции в лицето на парламент-правителство-президент имат една обща черта: всички станаха „майстори на спорта” в печеленето на врагове – лични, партийни и институционални.

Ниското равнище на възприемане и разбиране на политическите реалности избива в пара-политически дебати, които постоянно се захранват от самопроизвеждащи се скандални ситуации.

Твърде далеч сме от нагласата, че Политиците трябва да продуцират събития, а не да вървят след тях. Когато Улицата започва да инициира промени в политическото статукво, значи нещата са изпуснати и е вече твърде късно.

Един от най-тревожните факти в най-ново време е обстоятелството, че ние изобщо не се трогваме от перманентното ни изоставане от темповете на развитие на ЕС. Просто го приемаме за даденост, която може да се завещае на следващите поколения.

Далеч сме от разбирането, че нарастващата бедност е основна причина за увеличаването на престъпността и корупцията. Бедността води до опасно преструктуриране на обществото, радикализира недоволството и маргинализира целия елит на държавата.

Не ни е приятно дори да се позамислим, че от началото на прехода милион и половина български граждани са напуснали страната. И според различни социологически проучвания още един милион са в очакване да сторят същото. През последните десет години има драстичен спад на чуждестранните инвестиции с 85%. Шокиращ е фактът, че не само бедните търсят препитания в чужбина. И българските бизнесмени бягат от страната и инвестират в други страни. Защо?

Основна причина за това е изкривеният ангажимент на държавата към икономиката на страната. Държавата не може да си позволи лукса да бъде само наблюдател и „нощен пазач” на стопанския живот на страната. Погрешно поднесената неолиберална концепция за тотална дерегулация на новородената пазарна икономика я осакати. Сега нямаме нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката. Държавата се оттегли от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса.

Това състояние на „разкрачен стоеж” на държавата към българската икономика не е от вчера. Тази матрица ѝ се зададе с приватизацията на основните стопански активи и наложеният валутен надзор на страната.

Липсва ни утвърдено разбиране, че държавната администрация не създава блага и икономически растеж, а я прави икономиката, и най-вече българските работодатели.

Тъкмо затова полюсите на зависимост трябва да се променят драстично: бизнесът определя политиката, а не обратно. Защото държавата като главен инструмент на политиката е надстройка на икономическата база на обществото.

Основната роля на държавата е да създава законодателни и административни условия за привличане и правене на реални инвестиции, които увеличават брутния национален продукт. Данъците, акцизите и таксите са реалните приходи на държавния портфейл. Държавата не трябва да се прави на вездесъщ бизнесмен. Но държавата трябва да има пряк ангажимент като основен приоритет да насърчава инвестициите и да разширява пазарната ниша на българския бизнес, а не да превръща страната в периферен пазарен сегмент на чужди производители.

Крайната необходимост от повече държавност в икономиката не е протекционизъм. Правят го всички европейски страни с развити икономики. Това е основен приоритет на държавата в условията на пазарна икономика и демокрация. Още по-точно – в условията на изграждане и утвърждаване на реална пазарна икономика и на пазарна демокрация, плюс социална справедливост по евростандарти.

В този европейски и национален контекст стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на ЕС. Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средноевропейското нарастване на брутния продукт на глава от населението. Паднем ли под 6%, е индикация, че нещата не са подредени както трябва. И най-неприятното е, че с още едно поколение се обричаме да бъдем най-бедната страна в ЕС.

Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. Но българският парламент като цяло има този ресурс. Защото „обединението прави силата”!

Това обстоятелство ни определя и източника, и форм̀ата за промяна на модела за управление на страната: Програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Изрично подчертавам, че промяната на „модела” не предполага смяна на „системата”, която е заложена в Конституцията на страната. Промяната на модела на управление по нов начин реорганизира властовата система на държавата, съобразно консенсусно възприетата стратегическа цел за ускорено развитие на България.

Политическият статус на парламентарния програмен кабинет няма нищо общо и със служебното правителство, защото в него се включват всички партии, които са влезли в Народното събрание с ясно дефинирани цели за десетина и повече години, и с отчитане на нововъзникващи ситуации и проблеми.

Парламентарните избори определят правото и тежестта на участие на политическите сили в състава на Програмния кабинет. Явно е, че има необходимост от засилване на институционалния, експертния и на гражданския контрол. Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен „работен” проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори.

Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това – доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да им покажем, че има светлина в тунела!

На евроизборите, на местните избори и на следващите парламентарни избори (редовни или предсрочни) всяка партия да представи проект за ускорено развитие на страната, които да предизвикат обществен дебат.

Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори: трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия.

Използвам случая да ви пожелая весели коледни празници!

20.12.2018 год.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (37)

 1. Няма ли кой да гръмне тоя турчин,ама наистина?Аз черпя!

 2. ПРОГРАМЕН КАБИНЕТ…!!!
  Както винаги и сега…
  най-точна е на Доган мисълта

 3. Програмен кабинет, съставен от всички партии , влезли в Парламента предлага Доган.Разумно е да се работи в съгласие по няколко определени приоритета . А по тези,по които няма съгласие как ще се разберат? Трябва да внесат и тепих в Министерски съвет.

 4. Що не идеш ти да го гръмнеш бе, цървул- нали се правиш на бабаит!

 5. От къде на къде тоя вмирисан фес ще се меси в съдбините на БЪЛГАРИЯ?И защо въобще го интервюрат?Тоя открай време работи за турските интереси.Колкото и да е хитър си остава един смотан кирлив фес!

 6. Доста сложно го е казал, но внимателното прочитане показва че е абсолютно прав. Тези които се втренчват в личността, а не в смисъла на казаното, са за съжаление. Съветвам ги да забравят че са думи на Доган и да се опитат да го осмислят. Ако им е трудно, жалко. Като бивш шахматист, винаги съм се опитвал да играя срещу фигурите пред мен. Не срещу личността- симпатична, или неприятна.

  1. Таратор, ти можеш ли да мислилш ??

  2. Мислиш като дървен философ. Доган е просто един теоретик като десетки, които ЕЖЕДНЕВНО дърдорят философските си безсмислени теории по БНР и Дарик; други десетки правят същото по БНТ, BTV, Нова и т.н; други десетки са окупирали печатните медии. След това налудничавият народ се дърли по кафенентата кой бил прав и кой крив. Е И? Нещо да се е променило от празно дърдорене за 30 години? Единствената промяна направи БОРИСОВ, но не чрез дърдорене като Доган, а чрез ДЕЙСТВИЯ. Дъртите философи после плюят и поучават какво трябвало, след което други дърдорковци като теб одобряват (АКО Е В ПОЛЗА НА ФАШИСТКА РУСИЯ) или оплюват ако не е. НИКЪДЕ НЕ ПРОЧЕТОХ СМИСЛЕНА РЕАЛНО ИЗПЪЛНИМА ИДЕЯ ОТ ДОГАН. Всичко е теорията и безсмислено поучаване какво било трябвало. С две думи ДРЪН-ДРЪН.

   1. Факт е, че каквото доган е обещавал – го е и изпълнил. Единственият досега…
    Бокича е един пуяк дет се дуе как са го потупали в чужбина по рамото…

 7. е2-е4…
  / точен бъди…
  фигури не кради/
  ще ти грая гамбит муцьо с жерта кон на Г3

 8. стефке,стефкеее,моме просто селско..Не е за твоята глава изказването на Доган! И пет пъти да го прочетеш пак нищо няма да вдене главата ти патешка! И си оправи най сетне граматиката болгарская: ,,интервюират» а не ,,интервюрат’’ ! Кое килийно школо ти даде диплома? И тръгнала да се изказва за Доган! Доган кой е…ти коя си?

  1. Доган е едно безскрупулно , материално ченге…!? АА ти, deliormanski, ти си ПОГАНСКИ ФЕКАЛИЙ…… АМАН БЕ ДЖАНЪМ…..!!!

 9. Този ТАРИКАТ пак играе…….!! Ускорено развитие или ускорено КРАДЕНЕ на България…..?? И до кога …..? И какъв кабинет….? По-ускорено от сега …….за кога……? Аман от ПОГАНЦИ…….!!!

 10. Прав е агата. ТЕЦ Варна вече е в състава на ДПС. Иншаллах, може и ТЕЦ Бобовдол на Ковачки да довтаса при тях.

 11. Доган говори абсолютни глупoсти. Дано има повече хора, които различават плява от зърно и не му обръщат внимание на празното дърдорене.

  1. Извинявам се за неразбираемия коментар. Глупавите скриптове на сайта са като Китайската стена – огромна по размери и безсмислена. Само 1 ОТ Г-Л-У-П-О-С-Т-И-Т-Е НА ДОГАН: н.а / в.с.и.ч.к.и / б.ъ.д.е.щ.и / и.з.б.о.р.и / в.с.я.к.а/ п.а.р.т.и.я / да / п,р,е,д,с,т,а,в,и / п;р;о;е;к;т / за / у.с.к.о.р.е.н.о / р`а`з`в`и`т`и`е / на / с’т’р’а’н’а’т’а, к’о’й’т’о / да / п.р.е.д.и.з.в.и.к.а / о`б`щ`е`с`т`в`е`н / д,е,б,а,т.

   1. ‘Ba si! Този текст мина СЛЕД 19 НЕУСПЕШНИ ОПИТА БЕЗ НИКАКЪВ ОТГОВОР. ‘ба си!

    1. Де6атът е проблема, де6атът… и кажи на социалните, че пак са забравили да ти дадат хапчетата…

 12. ЕТО ТОВА Е 100% Г-Л-У-П-О-С-Т във всяка част от изречението. Ако не знаете защо, значи не можете да различите плява от зърно.

 13. Колеги коментиращи, знаете ли защо скриптовете на сайта на трудния вестник не разрешават цитати от статията? Какво лошо има в думите на Доган, които цитирах в 05.42, че сайтът не допусна коментара без съобщение, разбира се. По български „бал съм ти мaмaта“.

  1. Даже сайтът е разбрал, че не си си 6ил взел хапчетата шизи сла6оумно…

 14. Доган парадира със сложни съчетания от чуждици, които ако се анализират могат да се сведат до нелепости и глупости. Няма възможност тук и сега да се направи това. Според мен в цялата първа част от абзаца „От / /аналитична / гледна / точка… до „България / не / прави / изключение / от / него“ Доган се опитва да говори от името на Господ, който вижда неправдите по света и тъгува но изразите са в стила на Хегел.

 15. Опит 1, част 1: В следващите абзаци до „Програмният / парламентарен / кабинет“ Доган критикува и плюе по всичко около него в стил Румен Радев и като истински губернатор и водач на масите (Ленин, Чернишевски) показва пътя към Светлото бъдеще с „ТРЯБВА ДА“. Другари, дайте да дадем.“ Същото прави и Нинова – плюе и кава какво трябва и нито дума КАК АДЖЕБА ще се постигне 3 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ РАСТЕЖ ОТ СРЕДНИЯ ЗА ЕС.

 16. Опит 2, част 1. В следващите абзаци до „Програмният / парламентарен / кабинет“ Доган критикува и плюе по всичко около него в стил Румен Радев и като истински губернатор и водач на масите (Ленин, Чернишевски) показва пътя към Светлото бъдеще с „ТРЯБВА ДА“. Другари, дайте да дадем.“

 17. Опит 3, част 2. Същото прави и Нинова – плюе и кава какво трябва и нито дума КАК АДЖЕБА ще се постигне 3 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ РАСТЕЖ ОТ СРЕДНИЯ ЗА ЕС. Георги Димитров: „за 15- 20 години България да постигне това което други народи при други условия са постигнали за столетие“. И това съчетано с табели „Не плюйте и не храчете по улиците“ и „Да вживее международното положение“.

 18. Опит 2, част 3. И Димитров също щеше да ни превръща от изостанала аграрна в развита индустриална страна с тежка икономика. Тъй ли? Направихме един губещ мастодонт Кремиковци и с това се свърши Голямата индустриализация. Тогава „братята“ руснаци ни отредиха ролята на АГРАРНА СТРАНА в рамките на СИВ – ни продаваме на Чехия и Германия домати, а те правят икономика.

 19. Опит 9, част 4. А да, и Т.Ж.и.в.к.о.в . н.а.п.р.ав.и. / к,у,р,с / за / ш`е`ф`о`в`е`т`е / на М,е,р,ц,е,д,е,с / по / К`о`м`п`л`.е.к.с.е.н / /п`о`д`х`о`д“.

 20. Опит 10, част 5. ДНЕС ДОГАН РЕШИЛ ДА НИ БАЛАМОСА СЪС СЪЩИТЕ ПРАЗНИ ПЕНСИОНЕРСКИ БРЪТВЕЖИ, но се е изфукал с чужди словосъчетания, които дори той самият на разбира.

 21. Хайде сега ми обяснете какъв е проблемът с коментара от 08:21, че трябваше 7 опита, за да се публикува.

 22. Опит 2 Хайде сега ми обяснете какъв е проблемът с коментара ми от 08.21, че трябваха 7 опита, за да се публикува. И какъв е проблемът с този коментар. И защо няма никакво съобщение за отказ?

  1. Чудя се още как е възможно да се допуска до форума толкова тъп и неграмотен субект като Русофоб. Неговата наглост и простащина са безкрайни. За да му припомня, че именно неговият БОРИСОВ доведе България на това дередже – най-бедната страна в ЕС. Стига си плямпал едно и също нещо, бе тъпунгер! Стига си мърсил форумното пространство с гнусните ти забележки за Русия. Припомням ти, че ако я нямаше Русия, сега ти щеше пет пъти на ден да си блъскаш челото в земята. Ако го нямаше Путин щеше да има световна война, защото той не подгъва коляно както прави твоят БОРИСОВ- най некомпетентния български политик. Не забравяй също, че той нарече българския народ „прост“ и „лош матриал“. Щом като толкова го обичаш, значи ти си в първата редица на „простите българи“ и на „лошия матриал“. Изчезни завинаги от форума и върви да плюеш на друго място. Колко ти плащат за плюнките?

   1. Дъртьо, в цялата 200,000 годишна история на човечеството няма друг случай като отношението на българите към руския си окупатор след 1944 г. Човешката история на познава такъв политически минет, лизане на топки и задници каквото направиха българите на руските фашисти. Преименуване на улици, площади, градове и села, училища, фабрики и заводи, задължително учене на езика и историята на фашистката им партия КПСС… Тотална русификация ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ!!! Дори самите руснаци не са очаквали такова национално унижение, обезличаване, принизяване, робуване и лизане на задници и подметки. Когато държава завладее чужди територии, ТЕ, ОКУПАТОРИТЕ преименуват градовете на своя език, но не поробените народи. БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА В ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА ИСТОРИЯ, която се самоунижава, самобичува и принизява; която величае окупатора и хули всички свои таланти.

    1. Им6ецил двуклетъчен, беден, пак не си си взел хапчетата…

 23. Кучето си лае а кервана си върви. Тази поговорка не казана напразно от българския народ. Лайте го колкото си искате ама Доганчо си живее както той си иска , а вие дето тук лаете срещу него живеете както ТОЙ иска . Значи си затворете муцуните и си гризка КТВ кокалчето което вие е дадено. А тези къде искат някой друг да ликвидира Доганчо , а те после ще го черпят . Защо не си свършат работата сам а чакат все някой друг да го направи? Отговор: Защото така са свикнали все някой друг да ом свърши работата, така са и вкъщи , оставят все комшията да им оправи съпружеските задължения към съпругите си.

 24. Зов за коалицийка на фона на нарастващото недоволство от 30 годишното крадене.Нарастващата беднотия и мизерия ? Койлицийка за какво обаче, за замитане на следите, за замазване на очите и за ново крадене и пренареждане? Няма да се получи ага Доган, няма и ти прекрасно го знаеш. А и стила на който са ти написали речта е неразбираем за 99% от електората ти. Реалностите в ЕС вече са различни, време е прехода/разграбването/ на България да приключи, време е за промяна на корумпираната система по демократичен или не толкова демократичен начин.Времето свършва!

 25. Значи нашите турци продължават да са тъпи.Сокола доган ги използваше,а те го боготворят!?И да не се сърдят на нас БЪЛГАРИТЕ,че мразим доган!Няма как да го обичаме

 26. И преди и сега
  най-точна е
  на Доган мисълта

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.