Завод за електрически превозни средства ще отвори 2000 работни места у нас

Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Елизабет Втора купи подаръци за персонала на Бъкингамския дворец

Антверпен – градът на Богородица Храмът на Светата Дева е още и музей, и концертна зала

Попаднете ли в Антверпен, няма да ви стигнат няколко дни да го разгледате добре. Градът притежава голямо богатство от шедьоври на архитектурата и живопистта, разнообразие от туристически атракции. Разходките из него създават усещане за празник по всяко време на годината.

Местните вярват, че Божията Майка пази града от бедствия и са нарекли на нея най-величествената катедрала, която е и най-високата в страните от Бенелюкс. Храмът е притегателен център не само за католиците, но и за любителите на живопистта, хората на изкуството, на музиката и по-специално на органа.

На това свещено за белгийците място от 9 до 12 век е съществувал малък параклис, посветен на Дева Мария. Днес тук се издига седемкорабна готическа катедрала с кула, висока 123 метра, символ на Божието величие.

Забележително строителство

Изграждането на катедралата „Света Богородица“ в Антверпен започва през 1352 г. по проект на братята Ян и Пийтер Апелманс и завършва 169 години по-късно. Храмът е с дължина 182 метра и ширина 53,5 метра. Подът има площ от 8000 квадратни метра, а таванът е подкрепян от 125 стълба. Катедралата има 49 камбани, най-тежката от които е 6434 кг.

Органът, инсталиран през 19 век, е с 90 регистри и 5770 тръби. Седящите места са 2400, а правостоящите – 25 000.
Строителството на храма е било наистина трудоемко и съвременните жители на града са направили паметник на каменоделците и строителите. Месинговите статуи се намират до входа на катедралата и често са използвани за декор от артисти, облечени в дрехи, имитиращи работното облекло на занаятчиите.

Този изумителен културен и религиозен, великолепен в архитектурното си изпълнение готически паметник е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. От двете страни на входа стоят изваяни от мрамор статуи на светците Петър и Павел. Свети Петър е изобразен да държи ключовете към Рая, а св. Павел – книга в едната ръка и меч в другата.

Вървейки напред към олтара, се минава край амвона, истинско произведение на изкуството. Изработен от дъб, той представлява платформа, на която католическият свещеник застава, когато чете Евангелието. Над главата на свещеника е кацнал фино изработен гълъб, символ на вдъхновенето, което божият служител получава от Светия Дух. В най-високата точка на амвона стои ангел с тръба, разгласяващ Светото Писание. Платформата е подкрепена от четири статуи на жени с характерни черти за европейка, американка, африканка и азиатка. Над тях са изваяни главите на ангел, символ на пророк Матей, още лъв, символ на пророк Марко, орел, символ на пророк Йоан, и телец, символ на пророк Лука.

Царство на живопистта

Централният олтар е сърцето на величествената катедрала. Целият е окъпан в светлина. Тук се издига впечатляваща с мащабите и великолепието си творба на Петер Рубенс, изобразяваща „Възнесение на Светата Дева“. Самата живописна картина е поставена в средата на арт инсталация, допълнена от още две части. Над картината стои красива мраморна скулптура на Светата Троица – Бог Творец, очакващ изкачването на Светата Дева на небето, за да я дарят с небесна корона, на Бог Исус Христос, и на Светия Дух, въплътен в гълъб над тях. Под картината стои изваян от бял мрамор епизодът от Библията, описващ съблазняването на Ева от змията в Райската градина. Това напомня за ролята на Дева Мария като майка на Спасителя на човечеството Бог Исус Христос.

В коридорите край олтара са разположени огромните живописни платна на Рубенс, изобразяващи „Издигането на Кръста“, „Свалянето от Кръста“ и „Възкресение“. В катедралата като цяло преобладават картините на фламандския художник, който през епохата на барока дълго време е живял и творил в Антверпен. Дошли тук, любителите на изкуството прекарват много време сред тези шедьоври, за да се насладят в детайли не само на неговите картини, но и на творчество на неговия учител Ото ван Веен, чиято впечатляваща творба, изложена тук, е „Тайната вечеря“. Други забележителни живописни картини, които могат да се видят, са „Сватбата в Кана Галилейска“ от Мартин де Вос и „Свети Франциск“ на Мурийо.

Музика по време на литургия

Празничните литургии в католическите катедрали са истински концерт с орган и хор. В храма „Света Богородица“ тече специална програма, която се изпълнява в определени часове не само в празнични дни, а и в делниците. Любопитно е, че литургията може да завърши със здрависване със съседа по място. Ако сте чужденец от православния свят, преживяването е наистина приятно, защото ние нямаме подобна традиция, а протичащият концерт си заслужава да се чуе.

Църковният магазин представлява светла и просторна зала, в която може да се намери любопитна информация за историята на храма. Тук се предлагат чаровни ангелчета от дърво и глина, като изборът е голям между фигури с естествен облик, в стилизирана приказна версия или в дизайнерски концептуални фигури на Дева Мария например. Всички те са изработени майсторски, с внимание към детайла. Красиви са също иконите, картичките, каталозите с образци на живописта в храма, както и записана музика, брошури и различни сувенири.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.