Антверпен – градът на Богородица

Храмът на Светата Дева е още и музей, и концертна зала

Попаднете ли в Антверпен, няма да ви стигнат няколко дни да го разгледате добре. Градът притежава голямо богатство от шедьоври на архитектурата и живопистта, разнообразие от туристически атракции. Разходките из него създават усещане за празник по всяко време на годината.

Местните вярват, че Божията Майка пази града от бедствия и са нарекли на нея най-величествената катедрала, която е и най-високата в страните от Бенелюкс. Храмът е притегателен център не само за католиците, но и за любителите на живопистта, хората на изкуството, на музиката и по-специално на органа.

На това свещено за белгийците място от 9 до 12 век е съществувал малък параклис, посветен на Дева Мария. Днес тук се издига седемкорабна готическа катедрала с кула, висока 123 метра, символ на Божието величие.

Забележително строителство

Изграждането на катедралата „Света Богородица“ в Антверпен започва през 1352 г. по проект на братята Ян и Пийтер Апелманс и завършва 169 години по-късно. Храмът е с дължина 182 метра и ширина 53,5 метра. Подът има площ от 8000 квадратни метра, а таванът е подкрепян от 125 стълба. Катедралата има 49 камбани, най-тежката от които е 6434 кг.

Органът, инсталиран през 19 век, е с 90 регистри и 5770 тръби. Седящите места са 2400, а правостоящите - 25 000.

Строителството на храма е било наистина трудоемко и съвременните жители на града са направили паметник на каменоделците и строителите. Месинговите статуи се намират до входа на катедралата и често са използвани за декор от артисти, облечени в дрехи, имитиращи работното облекло на занаятчиите.

Този изумителен културен и религиозен, великолепен в архитектурното си изпълнение готически паметник е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. От двете страни на входа стоят изваяни от мрамор статуи на светците Петър и Павел. Свети Петър е изобразен да държи ключовете към Рая, а св. Павел - книга в едната ръка и меч в другата.

Вървейки напред към олтара, се минава край амвона, истинско произведение на изкуството. Изработен от дъб, той представлява платформа, на която католическият свещеник застава, когато чете Евангелието. Над главата на свещеника е кацнал фино изработен гълъб, символ на вдъхновенето, което божият служител получава от Светия Дух. В най-високата точка на амвона стои ангел с тръба, разгласяващ Светото Писание. Платформата е подкрепена от четири статуи на жени с характерни черти за европейка, американка, африканка и азиатка. Над тях са изваяни главите на ангел, символ на пророк Матей, още лъв, символ на пророк Марко, орел, символ на пророк Йоан, и телец, символ на пророк Лука.

[modula id="3442757"]

Царство на живопистта

Централният олтар е сърцето на величествената катедрала. Целият е окъпан в светлина. Тук се издига впечатляваща с мащабите и великолепието си творба на Петер Рубенс, изобразяваща „Възнесение на Светата Дева“. Самата живописна картина е поставена в средата на арт инсталация, допълнена от още две части. Над картината стои красива мраморна скулптура на Светата Троица – Бог Творец, очакващ изкачването на Светата Дева на небето, за да я дарят с небесна корона, на Бог Исус Христос, и на Светия Дух, въплътен в гълъб над тях. Под картината стои изваян от бял мрамор епизодът от Библията, описващ съблазняването на Ева от змията в Райската градина. Това напомня за ролята на Дева Мария като майка на Спасителя на човечеството Бог Исус Христос.

В коридорите край олтара са разположени огромните живописни платна на Рубенс, изобразяващи „Издигането на Кръста“, „Свалянето от Кръста“ и „Възкресение“. В катедралата като цяло преобладават картините на фламандския художник, който през епохата на барока дълго време е живял и творил в Антверпен. Дошли тук, любителите на изкуството прекарват много време сред тези шедьоври, за да се насладят в детайли не само на неговите картини, но и на творчество на неговия учител Ото ван Веен, чиято впечатляваща творба, изложена тук, е „Тайната вечеря“. Други забележителни живописни картини, които могат да се видят, са „Сватбата в Кана Галилейска“ от Мартин де Вос и „Свети Франциск“ на Мурийо.

Музика по време на литургия

Празничните литургии в католическите катедрали са истински концерт с орган и хор. В храма „Света Богородица“ тече специална програма, която се изпълнява в определени часове не само в празнични дни, а и в делниците. Любопитно е, че литургията може да завърши със здрависване със съседа по място. Ако сте чужденец от православния свят, преживяването е наистина приятно, защото ние нямаме подобна традиция, а протичащият концерт си заслужава да се чуе.

Църковният магазин представлява светла и просторна зала, в която може да се намери любопитна информация за историята на храма. Тук се предлагат чаровни ангелчета от дърво и глина, като изборът е голям между фигури с естествен облик, в стилизирана приказна версия или в дизайнерски концептуални фигури на Дева Мария например. Всички те са изработени майсторски, с внимание към детайла. Красиви са също иконите, картичките, каталозите с образци на живописта в храма, както и записана музика, брошури и различни сувенири.

Коментари

Задължително поле