Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Снимка: БТВ/Архив

Правителство не се сваля отвън, а отвътре и за мен върви процес по самосваляне на кабинета. Това посочи зам.-председателят на БСП Антон Кутев пред БТВ. Той посочи, че управляващите вървят от един гаф към друг, а Волен Сидеров е човекът, който ще събори правителството.

"Вътрешни сили в ГЕРБ и управлението доведоха от оставката на Теменужка Петкова - борба за власт, не съображения по сделката", смята Кутев.

„Дали е кума не ме интересува, проблем е кой управлява електропреносната мрежа. Това не бива да е частна фирма, която очевидно няма капацитета и финансите да го прави. Верният ход беше да стане държавно, да се изкупи ерп-то. Те са по определение отговорност на обществото”, коментира червеният депутат.

Според него от приватизация не се печели, а държавата трябва да се върне в управлението на ключови сектори. „Не разбрах какво спечелихме при хиляди предприятия, които се приватизираха и се продадоха на скрап. Държавата трябва да се върне не само в енергетиката, в много сектори - инфраструктура ВиК”, уточни той.

"Нямам претенции към личността на министъра на енергетиката, а към това какво ще свърши", отговори Кутев на въпрос каква кандидатура за министър биха подкрепили. Според него трябва да се заложи на атомна енергия и ерп-тата да станат държавни.

БСП смятат да дадат отстраняването на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента на Конституционния съд и са сигурни, е той ще бъде върнат на поста си.

„Той беше свален незаконно. Ще сезираме Конституционния съд за това и смятаме, че ще бъде възстановен и то след няколко месеца”, посочи Кутев и уточни, че заради това нямат намерение да излъчват нов човек за поста.

Коментари

Задължително поле