Апартаментите в София поскъпнаха със 135%

За период от осем години и три месеца жилищата в София са поскъпнали най-много - със 135%.

Данни на НСИ за период от 8 години и три месеца

Варна е на второ място в класацията

Цените на жилищата в София са нараснали над 2,3 пъти за период от осем години и три месеца. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 135% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт към края на първото тримесечие на годината. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са със над 121% по-високи спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 141%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите, и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Варна, с 108% общо повишение на цените на имотите за период от осем години и три месеца. Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Пловдив.

Пловдив остава на трето място по поскъпване на къщите и апартаментите за периода от 2015 г. насам.

Като повишението на цените на апартаментите и къщите във Варна и Пловдив за дълъг период от време е почти идентично. Общото поскъпване на жилищните имоти в Пловдив е със близо 104%, или малко над два пъти. И във Варна, и в Пловдив има значителна разлика при повишението на цените на новото строителство и старите апартаменти за период от осем години и три месеца. Във Варна повишението на цените на новите къщи и апартаменти е с 87%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - със 121%. В Пловдив повишението на цените на новите къщи и апартаменти е същото като във Варна - с 87%, а при старото строителство поскъпването е по-малко, отколкото във Варна - със 119%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването за период от осем години и три месеца е с 97,9%, което отрежда на града четвърто място в класацията за повишение на цените на имотите в най-големите градове на страната. Поскъпването на старото строителство във Стара Загора е с над 90 на сто, а при новите жилища повишението на цените е с над 118%. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Но Стара Загора е изключение.

На пето място в класацията е Русе с общо повишение на цените с 97,8%, почти колкото е и в Стара Загора. Данни за поскъпването на новото строителство в Русе от НСИ не са обявили, но при старото строителство повишението на цените е със 103%, или малко над два пъти.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 89 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 48%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 119%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е над 70 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 106%, или над два пъти, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с близо 116%, а ръстът на цените на новото строителство е с 91%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти