Апартаментите в София поскъпнаха с 21% за година

Средната цена достигна 1425 евро за квадрат

Делът на сделките с двустайни нарасна до 63 на сто

Дават 250 евро повече за кв. м

Средната цена на продаваните апартаменти в София достигна 1425 евро/кв. м, при 1175 евро/кв. м година по-рано, показват данни на една от компаниите на пазара на недвижими имоти. Това представлява рекорден ръст от 21% на годишна база - доста над очакваните нива. За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро.

В края на 2021 г. бяха достигнати цените от пика през 2008 г., а към момента жилищата в София се продават с около 160 евро/кв. м над тези нива. Средната цена на купуваните апартаменти нараства до 115 400 евро при 100 500 евро година по-рано.

Делът на закупените двустайни апартаменти нарасна до 63% от около 50% през предходни години. Това се случва за сметка на намаление на купените тристайни и четиристайни апартаменти. Обяснението се крие в по-високите цени и по-малките бюджети, които се изискват при покупка на двустаен, както и с големия брой сделки с инвестиционна цел, при които търсенето е основно за двустайни жилища.

През тази година жилищата поскъпват повече от ръста на доходите, което означава лек спад при достъпността на жилищата. Въпреки това, достъпността на жилищата остава на добри нива спрямо предходни години и особено спрямо пика през 2008 г., когато за покупката на един квадрат жилищна площ са били необходими 3,4 месечни заплати.

При покупка с цел инвестиция най-често избират двустайни апартаменти.

Поскъпването на имотите се дължи на голямото търсене и повишението на цените на строителните материали. За търсенето на имоти допринасят изгодните лихви по банковите кредити, които са значително по-ниски отколкото в редица икономически по-развити страни, като САЩ например. Растящите доходи на хората и ниската безработица също водят до по-голямо търсене на жилища. Високата инфлацията е допълнителен стимул за търсенето на имоти, тъй като много хора искат да спасят парите си от обезценяване като ги инвестират.

Освен заради голямото търсене имотите поскъпват в резултат на покачването на цените на строителните материали.

Традиционно последното тримесечие на годината е най-активно за пазара на имоти, затова редица брокери очакват по-голяма активност от купувачите спрямо летните месеци. Според брокери ще нарасне и предлагането на имоти на вторичния пазар, тъй като сега е отличен момент за продажба и все повече собственици осъзнават това. Инфлацията трудно ще бъде овладяна и ще продължи да въздейства положително върху жилищния пазар като ще поддържа търсенето на високи нива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти