РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на река Вит

Осъдиха двама инспектори от Агенция по храните, взели подкуп

Сестрата на Бергюзар Корел е чистачка в САЩ

Катастрофа между два тира блокира движението на пътя Плевен – София

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата в БСП

Ремонт ограничава движението в тунел „Траянови врата“ на „Тракия“ в посока Бургас

ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

АПИ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международнен бизнес форум в Делхи

Велико Търново с богат културен календар и изненади за децата за Коледа

САЩ ще наложи санкции на Египет, ако купи руски изтребители

Хванаха двама извършители на грабежи в столицата

„Ферари“ вика на съд Фетел и Льоклер

Влак прегази легнал на релсите мъж край гара „Костенец“

Апелативният съд в Пловдив решава до месец дали да изпълни искане на главния прокурор

Магистратите от Пловдивския апелативен съд ще се произнесат до месец дали да удовлетворят искането на главния прокурор на България Сотир Цацаров за възобновяване на делото срещу гръцкия студент Христос Боскос и Васил Калев за катастрофата, при която тежко пострада 16-годишната ученичка от Езикова гимназия „Иван Вазов“ Катерина Матеева-Кари.

Двамата шофьори бяха признати за виновни, но бяха освободени от наказателна отговорност и получиха административно наказание от Пловдивския окръжен съд. През юни 2015 г. те получиха условни присъди от Районния съд.

След жалба на осъдените с решение от 8 октомври 2015 г. Окръжният съд в Пловдив измени присъдата на първа инстанция, като им наложи административно наказание глоба от 5000 лв. на Боскос и 2500 лв на Калев. С решението си Окръжният съд отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата. Вследствие на инцидента на 19 май 2014 г. край моста на Герджика, при който чакащата на автобусната спирка девойка бе пометена от нисана на Христос Боскос, Катерина Матеева получи средни телесни повреди и претърпя куп операции за над 12 000 лв.

Рестартирането на делото е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров с мотив за допуснати от Окръжния съд в Пловдив съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба от Наказателния кодекс.

В пледоарията си пред Апелативния съд прокурорът Росен Димов заяви, че изцяло поддържа искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на процеса. Държавният обвинител изтъкна, че последствията от решението на магистратите ще имат важно значение за съдебната практика по отношение наказанията за тежки пътнотранспортни произшествия.

Росен Димов отбеляза, че не е редно да се възстановяват щетите от потрошената спирка, а парите за лечение на пострадалото момиче – не.

Според адвоката на на Христос Боскос Генчо Димов абсолютно неоснователно е искането на главния прокурор за възобновяване на съдебния процес срещу клиента му.

От защитата на Катерина Матеева заявиха, че ще настояват виновните за инцидента да получат наказание „лишаване от свобода“, тъй като трета година момичето още не може да се възстанови от нанесените й травми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.