Апелативният съд в Търново потвърди 6 години затвор за водач, прегазил пешеходец

Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъда на Окръжния съд в старата столица в частта, в която подсъдимият Борис Д. е признат за виновен и осъден на 6 години лишаване от свобода за причинена смърт по непредпазливост, в следствие на допуснато ПТП. Със своята присъда Окръжен съд - Велико Търново е признал подсъдимия Борис Д. /30 г/ от Горна Оряховица за виновен в това, че на 8 октомври миналата година около 16 часа на ул. "Васил Левски" в железничарския град при управление на лек автомобил "Мерцедес CLS 320" със скорост от 99,8 км./ч. нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на Тодор Г.Д. /71 г/.

Възрастният мъж бил прегазен на пешеходна пътека.

Окръжен съд - Велико Търново е определил наказание от 9 години лишаване от свобода, което на основание съкратено съдебно следствие редуцирал до 6 години лишаване от свобода, които подсъдимият да изтърпи при първоначален строг режим. Със същата присъда, подсъдимият се лишава от право да управлява МПС за срок от 9 години.

Срещу присъдата е била подадена жалба от процесуалния представител на подсъдимия в Апелативен съд - Велико Търново. В жалбата се правят оплаквания за допуснато процесуално нарушение и явна несправедливост на наложеното наказание.

Съставът на въззивния съд е намерил жалбата за изцяло неоснователна. Според него не са отчетени като отегчаващи отговорността обстоятелства като това, че скоростта, с която е управлявал лекия автомобил, е почти два пъти по – голяма като стойност над максимално допустимата за управление на автомобил в населено място, ПТП става на оживено място, с утежнен трафик на автомобили и пешеходци.

Въззивният съд е изменил присъдата на ВТОС единствено в частта, в която режимът на изтърпяване на наказанието е определен като "строг", като вместо това го е изменил на "общ", както и по отношение на определения тип затворническо заведение, в който да се търпи наказанието, тъй като с измененията в НПК съдът вече няма правомощия да определя това.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право