Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон (ВИДЕО)

Основателят на сайта за разкрития Джулиан Асандж е задържан, след като прекара години в еквадорското посолство в Лондон, предаде АФП. Новината бе потвърдена от британския вътрешен министър Саджид Джавид, който заяви, че Асандж (47 г.) ще бъде изправен пред съд.

Британската полиция уточни, че е била поканена в посолството, след като Еквадор прекратил предоставеното убежище. Асандж живееше в дипломатическата мисия през последните 7 години. Oт декември 2017 г. той има и еквадорско гражданство.

През април 2017 г. директорът на ЦРУ Майк Помпео нарече „Уикилийкс“ „недържавна враждебна разузнавателна служба, подстрекавана от страни като Русия“, но официални обвинения срещу Асандж не са повдигани. В последните месеци свързани с него американски граждани съобщиха, че са били разпитвани от властите.

Отделно той е заподозрян в изнасилване в Швеция, където е заплашен от арест, ако посети скандинавската страна преди август 2020 г.

Президентът на Еквадор Ленин Морено съобщи, че е отнел убежището на Асандж заради негови непрекъснати нарушения на международни конвенции.

От „Уикилийкс“ обявиха това решение за незаконно и потвърдиха, че еквадорският посланик е поканил полицията в сградата, за да извърши ареста.

„Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право“, се посочва в съобщение в Туитър.

Роденият в Австралия Асандж отказваше да напусне посолството и заявяваше, че ще бъде екстрадиран в САЩ заради дейността на сайта си.

Един от ударите на „Уикилийкс“ по Вашингтон бе публикуването на хиляди секретни дипломатически грами, изпратени от посолства в целия свят до Държавния департамент.

Сайтът е критикуван за липса на критики и разкрития за Русия.

„Надяваме се правата на Джулиан Асандж да бъдат спазвани“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Асандж остава в полицейски участък в центъра на Лондон до явяването му пред съд „колкото се може да по-скоро“, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа