Арестуваха мафиот от Якудза, който сам си отряза пръста, но поиска държавата да го лекува

Това е един от най-зловещите ритуали на якудза, прословутите японски гангстери - юбицуме, отрязването на ставата на пръста като жест на извинение. Но сега един високопоставен мафиот беше арестуван за измама, след като отряза пръста си, а след това поиска лечение за това от националната здравна служба на Япония.

58-годишният Масахиро Нучи, старши член на бандата Кодо-кай, беше арестуван в сряда с двама сътрудници на якуза в родната си префектура Гифу в централна Япония. Това представлява нова тактика на полицията при разбиването на бандите, което доведе до драстична загуба на членство и престиж.

Нучи е лидер на бандата Нучи на Kodo-kai, която сама по себе си е филиал на най-големия национален синдикат, Yamaguchi-gumi. Според полицейски източници, цитирани в японските медии, той е отрязал пръста си през февруари миналата година по неясни причини.

Самоампутацията на ставата на пръста е добре установен жест на изкупление от страна на якуза за лични злодеяния или грешки на подчинени. Заедно със сложните традиционни татуировки, предпочитани от якуза, липсващата става на пръста е нещо като знак на честта, поради решителността и забравата за болката, необходими за пренасянето й.

Но също така изисква вниманието на лекар, за да се предотвратят всякакви инфекции или усложнения. Подобно на повечето японци, Нучи беше член на националната програма за здравно осигуряване, която покрива 70 процента от медицинските разходи.

Но правилата изключват самонараняване. Нучи е разследван по подозрение, че е укрил 45 000 йени (£230) разходи за две посещения в болница.

На практика много болници вероятно не разследват много подробно причините за нараняванията - фактът, че полицията е преследвала лидер на банда поради подобна формалност, е проява на непоносимостта към якуза, която преди се е смятала за неприятна, но неизбежен компонент на японското общество.

През последното десетилетие бандите, които някога печелеха огромни приходи от различни престъпни дейности като даването на заеми, възстановяване на дългове, развитие на имоти, наркотици, хазарт и проституция, бяха в упадък.

Комбинация от агресивна полиция и нови строги разпоредби срещу мафията ги лиши от доходите им и накара много якуза да напуснат. Според Националната полицейска агенция на Япония през 2010 г. е имало 80 900 членове на банди в цялата страна; десет години по-късно броят им е паднал до 25 900.

Членството в банда якудза само по себе си не е престъпление. Натискът е резултат от наредби на местните власти, които вместо да са насочени директно към синдикатите, забраняват бизнеса с тях. Строителни фирми, автокъщи, магазини и дори печатниците, които правят визитките на гангстерите – всички те могат да бъдат публично назовавани и засрамени.

Изселването от бандите създава проблема как да се реинтегрират бившите членове в общество, което ги отбягва. Тези, които са тръгнали направо, често се снабдяват със специално изработени протези на пръстите, за да прикрият следите от криминалното си минало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия