Арменската мафия замесена в уговорени мачове в тениса

Арменската мафия е заподозряна в нова порция уговорени мачове в тениса, твърдят в свое разследване немският вестник Die Welt и телевизия ZDF. Според тях замесени са 135 професионални състезатели, имената им не се съобщават. Сред тях е и играч от топ 30 в света при мъжете, който има 3 титли от АТП.

Немски тенисист, който сътрудничи на полицията, е потвърдил нелегалните действия по уреждане на срещите. Медиите уточняват, че той не е сред топ състезателите. В момента разследвания вървят в Испания, Франция, САЩ и Белгия. ФБР също се включва в операцията.

„Случаят е свързан с арменската мрежа за уреждане на мачове, която се е разпространила в седем държави в Европа – обяви Ерик Бишоп, министър на правосъдието на Белгия. - Действащите хора са много интелигентни и са вършили измами в големи измерения. Не само измерението е уникално, но и системата за манипулиране на срещите. Стотици са случаите, в които уреждащите са в близък контакт с тенисистите на корта. В крайна сметка, всяка манипулация води до десетки хиляди евро печалба. Тази мафия е много добре структурирана. Има хора, които са отговорни за печалбите, други перат парите, а трети осъществяват контакт с играчите.“

Според министъра нито една друга страна не е коментирала публично сегашното разследване.

Абсурдите на корта

Украинец заложи срещу приятел и спечели

На турнир в Доха по-рано този месец с награден фонд 15 000 евро се разигра абсурден случай за уговорена среща. Така украинец заложи на приятел и спечели 3000 долара. Артем Бахмет загуби срещата си, в която не успя да вземе нито една точка. По-късно Монт, който професионално се занимава със залози, разкри че приятелят му Бахмет преди това никога не е хващал ракета в ръката си. Разбира се, той заложил срещу Артьом, а след това си прибра печалба от около 3000 евро.

Всъщност проблемът не е нито в Бахмет или Монт, а в самата организация на турнирите от най-нисък ранг. В квалификациитe на състезания от ITF участие може да заяви всеки. Трябва само играчът да се регистрира в системата и да получи номер. А това се прави в интернет срещу такса от $30 на година. Следващата крачка е професионален турнир, където вече се изисква рейтинг.

Коментари

Задължително поле