Арнаудова: Арабаджиеви са заловени в 8:45 часа днес в жилище край Барселона, ползвано от български гражданин

Екстрадират ги до половин месец при доброволно съгласие, заяви говорителят на главния прокурор

За радост на Прокуратурата Ветко и Маринела Арабаджиеви са установени днес в 8:45 часа в жилище в Кабрера де Мар, което е било ползвано от български гражданин. Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със задържането на Арабаджиеви. 

По думите на Арнаудова властите в България са имали предварителни данни, че най-вероятно те се укриват в жилище близо до Барселона, което се ползва от Георги Семерджиев. "От наша страна поискахме европейска заповед за разследване, с което да проверят тези данните", информира Арнаудова.

"Прокуратурата днес беше уведомена затова, че испанските власти в изпълнение на българската заповед за разследване са предприели действия, след което два екипа тази сутрин са навлезли в имота с две основания: по искане за задържане на Семерджиев, което е по искане на швейцарските власти и второто дейстие е по искане на българската прокуратура за претърсване на имота", обясни говорителят на главния прокурор.

"На практика са установени на място лицата и са задържани", каза още тя и допълни, че със сигурност е установена самоличността на лицата.

По думите на Арнаудова предстоящите действия към Арабаджиеви ще бъдат аналогични като случая на Николай и Евгения Баневи.

Арнаудова повтори, че европейската заповед за разследване е издадена в резултат на данни, че семейство Арабаджиеви се укрива в имот в Испания.

Говорителят на главния прокурор обясни, че до половин месец е минималният срок, в който ако Арабаджиеви се съгласят, те ще бъдат върнати в България.

Българските власти имат пет дни срок, в който трябва да направят превод на документи на испански и ще бъде стартирана процедурата по искане за екстрадицията на Ветко и Маринела Арабаджиеви, съобщи още по време на брифинга Арнаудова.

 

 

 

Коментари

Задължително поле