Археолози откриха мраморна плоча с поетичен надпис в стил Омир

Мраморна плоча, разделена на четири фрагмента, откриха варненски археолози при подновените след 40 години разкопки в Късноантичната крепост (квадрибург) в Шкорпиловци. При съединяването на късовете е разчетен надпис на старогръцки със стих в стил Омир, каза за "Труд" ръководителят на разкопките д-р Христо Кузов.

Текстът е като обръщение, послание, молитва към Света Богородица. Надписът, така грамотно написан и без правописни грешки, е изключителна рядкост за късноантичната епоха, обясни археологът. Разчетен е от видния наш епиграф на световно ниво д-р Николай Шаранков.

В надписа се споменава император Маркиан като господар на земята и морето, управлявал от 450 до 457 г., както и дъщеря му Евфемия. Най-вероятната датировка на мраморната плоча е 453-454 г. и тя е била поставена в близката раннохристиянска базилика, но е била изхвърлена от там при варварско нашествие или от политически опоненти на Маркиан. Открита е на 25 м от църквата при това като материал, изпозван за друго строителство.

Предполага се, че надписът със стих в стил на Омировата поезия, е поставен от Евфемия във времето, когато съпругът Антемий е изпратен да надзирава дунавските граници на империята. Знае се, че владетелят Маркиан и цялото му семейство са почитали в култ Св. Богородица. Те изграждат известната църква на нейно име във Влахерна. Раннохристиянската църква в Шкорпиловци се казва също Св. Богородица.

МК отпусна тази година 10 000 лв. за разкопките тук, а община Долни чифлик даде също толкова средства.

Коментари

Задължително поле