Великобритания и ЕСпостигнаха съгласие за преходния период след брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Мъж, опитал да убие брат си, застава пред Темида

Жена е била убита в Перник, задържана е дъщеря й

Причината за катастрофата в Египет е несъобразена скорост (СНИМКИ)

Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Стопанска постройка и фураж изгоряха след запалване на сухи треви

Синята зона раздува щата на общинско предприятие във Варна

Археолози чакат около 20 000 лв от държавата за разкопки на хълма Трапезица в Търново

Археолозите, които проучват историческия хълм Трапезица във Велико Търново, чакат назначаването на нов министър на културата, за да бъде одобрено тазгодишното финансиране на археологическите разкопки на обекта. Това съобщи доц. Константин Дочев, ръководител на Националния археологически институт с музей към БАН.

Предложението за финансиране, което представлява обемна документацията с подробна план- сметка, е подадено още в края на миналата година при разглеждането на бюджета на Министерството на културата. Парите, нужни за този археологически сезон, варират между 15 000 и 20 000 лева.

„По тази програма на Министерството на културата финансовата рамка е 2 млн. лева за 63 обекта в страната”, уточни доц. Дочев.

Той добави, че план- сметката е много детайлна, като в нея освен, че се залагат 10% за временна консервация и защита на обектите, се изчисляват разходите за надници, за орязване на храстите и дърветата, за изкопни работи, за наемане на машини и др.

Предвижда се през предстоящия археологически сезон и с отпуснатите от държавата пари да се извършат рзкопки на три места на Трапезица. Участъкът в северния край на крепостта, по който работи проф. Константин Тотев. Там бе разкрита голяма обществена сграда, за която историците имат различни хипотези. Според част от тях, в т.ч. и проф. Божидар Димитров, там е била резиденция на Асеневци, според други, сградата е ползвана за нуждите на началника на военния гарнизон, тъй като помещенията в нея са малки – от около 60-70 кв. м. и не са подходящи за прием на гости и делегации.

В най-южната част на Трапезица от години работи Деян Рабовянов. В момента археологът и неговия екип проучват жилищен квартал, който по времето на Второто българско царство е бил гъсто населен. От отпуснатите пари от културното ведомство се предвижда финансиране и за този обект. Пари ще има и за южната част на историческия хълм, в която проф. Мирко Робов проучва новооткрита църква.

Очаква се археологическия сезон да започне през юли. Учените отново ще работят със студенти по археология от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.