Археолози чакат около 20 000 лв от държавата за разкопки на хълма Трапезица в Търново

Археолозите, които проучват историческия хълм Трапезица във Велико Търново, чакат назначаването на нов министър на културата, за да бъде одобрено тазгодишното финансиране на археологическите разкопки на обекта. Това съобщи доц. Константин Дочев, ръководител на Националния археологически институт с музей към БАН.

Предложението за финансиране, което представлява обемна документацията с подробна план- сметка, е подадено още в края на миналата година при разглеждането на бюджета на Министерството на културата. Парите, нужни за този археологически сезон, варират между 15 000 и 20 000 лева.

„По тази програма на Министерството на културата финансовата рамка е 2 млн. лева за 63 обекта в страната", уточни доц. Дочев.

Той добави, че план- сметката е много детайлна, като в нея освен, че се залагат 10% за временна консервация и защита на обектите, се изчисляват разходите за надници, за орязване на храстите и дърветата, за изкопни работи, за наемане на машини и др.

Предвижда се през предстоящия археологически сезон и с отпуснатите от държавата пари да се извършат рзкопки на три места на Трапезица. Участъкът в северния край на крепостта, по който работи проф. Константин Тотев. Там бе разкрита голяма обществена сграда, за която историците имат различни хипотези. Според част от тях, в т.ч. и проф. Божидар Димитров, там е била резиденция на Асеневци, според други, сградата е ползвана за нуждите на началника на военния гарнизон, тъй като помещенията в нея са малки – от около 60-70 кв. м. и не са подходящи за прием на гости и делегации.

В най-южната част на Трапезица от години работи Деян Рабовянов. В момента археологът и неговия екип проучват жилищен квартал, който по времето на Второто българско царство е бил гъсто населен. От отпуснатите пари от културното ведомство се предвижда финансиране и за този обект. Пари ще има и за южната част на историческия хълм, в която проф. Мирко Робов проучва новооткрита църква.

Очаква се археологическия сезон да започне през юли. Учените отново ще работят със студенти по археология от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България