Арх. Здравков: София е на едно от първите места в Европа по брой автомобили на глава от населението

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков. Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ/Архив

Единственият начин хората да слязат от автомобилите е толериране, изграждането на качествени велотрасета, които да са свързани и безопасни, както и развитие на масовия градски транспорт. В момента сме на едно от първите места в Европа по брой автомобили на глава от населението. В София се монтират по 8000 регистрационни табели на месец, което разделено на ден прави между 400 и 600 регистрирани автомобили. Това заяви главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на семинара „Проект за бюджет на Столична община за 2017 година“ в Правец.

"Спечелих конкурса за главен архитект с визията за София като зелен и привлекателен град. Идеята, която имам стъпва на принципите, че постепенно трябва да намерим формата, под която да се преборим с агресивното нахлуване на автомобили в градската среда“, допълни главният архитект, цитиран от "Фокус".

По думите му методите за толериране на велосипедното движение и мерките за стимулиране на развитието им постепенно ще доведат до това все повече хора да използват този транспорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България