Асен Василев: Бюджетът ще бъде внесен в НС до края на януари (ВИДЕО)

Има решение в средата на годината да се направи актуализация

В момента работим усилено по бюджета. Бюджетът за годината ще бъде внесен до края на януари в Народното събрание, като започва публично обсъждане в средата на месеца. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на първия си редовен брифинг за новата година. Той представя финансовите и фискалните резултати за изминалата 2021 г. и прогноза за финансовата 2022 г.

"След 10-15 дни се очаква да започне публичното обсъждане. Бюджетът ще бъде със сравнително малко заложени политики, защото министрите не са готови с новите политики, спрямо коалиционното споразумение, където има решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, където да бъдат заложени всички политики за 2022, както за 2023 и 2024 г.", каза Асен Василев.

По думите му дефицитът за тази година щеше да бъде по-висок, тъй като се очаквали приходи, които не се случили.

"В момента начислената основа ще бъде близка до касовата такава. Приходната и разходна част за 2022 година се надяваме да се случи по планирания начин. Още по време на коалиционните разговори се взе решение да има актуализация на бюджета. Причината е, че няма как ново правителство да направи нова програма за две седмици. Тази програма няма как да бъде и остойностена за този срок. Взе се решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета”, каза още министърът.

"Разходната част на бюджета беше вдигната два пъти. Веднъж при актуализацията с 2.5 млрд., като средствата отидоха да подпомагане на пенсионерите, социално подпомагане, подпомагане на бизнеса и допълнителни средства за медиците на първа линия. Отделно с решение на НС допълнително 1.2 млрд. бяха разпределени за добавки за пенсиите от 60 лв. и за енергийни помощи. Бяха направени и няколко преструктурирания в енергийни помощи и за ваксинирането на възрастните хора", коментира още Василев.

"Вървят разговори с Европейската комисия във връзка с Плана за възстановяване. Бяха уточнени позициите по глава Енергетика, където има най-сериозна нужда от допълнителна работа. Очакваме в средата на януари да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика", заяви Асен Василев.

"Не очакваме вълна от фалити. Това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през изминалата година. Не се случи и не мисля, че ще се случи и тази пролет", каза Василев.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1075805929878880

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси