Асен Василев: Задачата на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци (ВИДЕО)

Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци. Това каза на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев.

„Фокус върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси. Данните, които имаме от Приходната агенция, е, че за периода 2017 – 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани. 45% не са събрани. Начислени са 4 милиарда 29 милиона и 846 000 лв. вземания с ревизии, а са събрани 2 милиарда 252 милиона 379 000 лв.“, допълни той.

Според Василев ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост. „66.5% са потвърдени изцяло или частично. Другите не са. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове“, обясни служебният министър. 

Той обеща в следващите 2 месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса. „Дали ги връщат. Дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП“, подчерта Асен Василев.

Досегашният шеф на НАП е отстранена за системно не справяне на задълженията, каза още служебният министър на финансите. Той визира изтичането на лични данни от Агенцията по приходите и ниската събираемост, като от 4 милиарда са събрани 2.25 млрд. лв.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/387090032706683/

Василев представи и екипа, с който ще управлява финансовото министерство. За зам.- министър е назначена г-жа Виолета Лорер. Тя ще отговаря за бюджетната сфера.

Ваня Стойнева е другото назначение в екипа на министъра. Тя ще проеме ресор възстановяване на европейските средства, евросредствата, отчетени по програмите, държавните помощи и координация по Плана за възстановяване.

Трети зам.-министър е Моника Бийчър. „По устройствен правилник назначаването й е позволено, въпреки че не е често срещано в министерството”, заяви Василев. „Назначаването й е оправдано, тъй като имаме няколко тежки задачи, свързани с одита на европейските средства”. В ресора й ще влезе Дирекция централно възлагане на обществени поръчки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси