Асен Василев пълни хазната с бакшиши

Да бъде въведен данък и за бакшишите, предлагат от Министерство на финансите.

Искат да обложат допълнителните суми за сервитьорите

Ако проектът бъде одобрен, ще трябва да плащат и осигуровки

Едва ли някакви пари ще бъдат събрани

Министърът на финансите Асен Василев се опитва да пълни хазната като въведе данък за бакшиши. В проекта за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесен от Министерски съвет в парламента, е предвидено като доходи от заплата да бъдат облагани и всички “други плащания в пари или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, включително всички предварително неопределени допълнителни парични плащания”.

Освен това специално е записано, че “предварително неопределени допълнителни парични плащания” са плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя”. Това реално представляват бакшиши, тоест малки суми, които човек дава за добро обслужване.

Въпросът с данъчното облагане на бакшишите е повдиган и друг път, но досега правила няма. Представители на ресторантьорите дори бяха поискали да бъде въведено задължително даване на бакшиш под формата на твърд процент от сметката. Но това би било заблуда за клиентите, защото за тях е важно да видят крайната цена в менюто с ДДС, а не сами да правят изчисления колко ще им струва крайната цена на ястието.

В мотивите към проекта за промени в закона не е посочено каква е целта на въвеждането на данък за бакшишите. Обяснено е само, че за част от гражданските договори трябва да се плащат данъци и осигуровки като за доходи от заплата, защото чрез такива договори прикриват наемане на работна сила, само за да плащат по-малко налози.

В проекта за промени не става ясно как от Министерство на финансите смятат да обложат бакшишите. Те обикновено се дават в брой на човека, от който клиентът е доволен. Бакшиш може да бъде даден на сервитьора, на човека, който сменя гумите на колата, качва нов хладилник до апартамента на купувача или пък поставя климатик - често тези услуги са включени в общата цена.

Но дори човек да плати с банкова карта в ресторант, може да остави бакшиш за келнера в брой. За да бъдат обложени тези пари келнерът би трябвало всеки ден да докладва на шефа за получените бакшиши, който пък да дава данни на счетоводителя. Ако бакшишите бъдат приравнени на трудови доходи, за тях ще трябва да бъдат плащани и осигуровки. Това ще затрудни много работата на счетоводителя, който се грижи за плащането на данъци от ресторанта.

При положение, че в момента министърът на финансите Асен Василев изпитва съмнения в коректността на ресторантьорския бранш и иска в заведения с две, три, четири и пет звезди да може да се плаща и с банкова карта и да ги задължи да изплащат заплати само по банкова сметка, интересно как ще накара сервитьорите да плащат данък за суми, получени в брой извън написаното на касовата бележка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси